söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Nu ska kommunerna väga fimparna

Publicerad: 8 februari 2023, 08:29

Kommunerna ska väga fimpar och få betalt för besväret av producenterna. Foto: Nora Lorek/TT

Kommunerna ska börja väga cigarettfimpar. Skräp på svenska gator kan komma att stå tillverkarna dyrt.

Ämnen i artikeln:

MiljöAvfall

Den 1 januari infördes den första delen av de nya nedskräpningsavgifterna, den så kallade fasta avgiften. Den innebär att tillverkarna av produkter som ofta slängs i naturen kommer att betala en fast avgift till Naturvårdsverket.

Avgiften ska gå till att finansiera nationella skräpmätningar och att administrera systemet för avgifterna.

Den andra delen, den rörliga, börjar gälla först vid nästa årsskifte men kan bli kostsam för exempelvis snus- och cigarettföretag.

Varje vecka plockas 60 ton skräp från gator, en kostnad som tynger kommuner från norr till söder. Nu är det i stället producenterna som ska stå för notan.

Kommunerna ska börja rapportera sina kostnader för att bli av med skräpet. Där ingår vad det kostar att plocka upp skräpet, transportera och behandla det samt notan för administration och informationsspridning.

Cigarettfimpar ska dessutom vägas. Senast den 21 mars ska kommunerna ha rapporterat sina kostnader för 2022. Dessa kostnader kommer att ligga till grund för avgiftens storlek.

– Det blir en retroaktiv avgift som producenterna betalar. Vi kommer i slutet av det här året att publicera vad avgiften blir. Det ska vi kommunicera så tydligt som möjligt och sedan, 2024, börjar de betala, säger Petra Selander, handläggare på Naturvårdsverkets producentansvarsenhet.

Producenternas nota räknas ut efter hur stor del av marknaden de står för.

– Producenterna är angelägna om att vara delaktiga i arbetet, så klart. Det här blir ju en ny avgift för dem. Därför är de måna om att det finns transparens och att de får delta i processen när vi sätter produktavgifterna, säger Petra Selander och fortsätter:

– Vi har också sagt att producenterna kan göra ett förebyggande arbete och vara mer aktiva i nedskräpningsfrågan. Flera har också gjort det – ju mindre deras produkter skräpar ner, desto lägre blir deras avgift.

Sedan den 1 januari i fjol kan dessutom privatpersoner få böter för att kasta skräp på marken.

TT

LÄS MER: Hela listan: Så ligger din kommun till med Agenda 2030 – faktorerna som avgör om ni lyckas 

LÄS MER: Ny sopskandal – Skånekommuner kräver miljonviten

LÄS MER: Kommuner kritiserar avfallsplan: ”Producenterna har glidit undan ansvar”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev