Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Novus lika oberörbart som familjepolitiken

Det är anmärkningsvärt att Novus vd Torbjörn Sjöström erkänner bristerna som jag har påtalat i undersökningsföretagens hantering av familjepolitik, men inte vill ta ansvar för dem utan tycker det är fel att jag framför kritiken, slutreplikerar Susanne Nyman Furugård.

Publicerad: 28 februari 2018, 09:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vore intresset för familjepolitik mätbart större om kategorin slogs ihop med barnomsorg?

Foto: Colourbox


Jag har kritiserat sex undersökningsföretag för att hantera familjepolitiska frågor inkonsekvent med hur de behandlar andra frågor och med SCB:s rekommendationer och praxis. Inkonsekvensen fortsätter när Novus VD Torbjörn Sjöström svarar i en replik. ”Det finns metodmässiga poänger i kritiken”, erkänner han för att i nästa andetag skylla bristerna på sin företrädare och försvara att han inte rättar till dem med att han inte vill ”bryta den historiska jämförbarheten”. Brister som man haft länge ska alltså inte åtgärdas för att man haft dem länge.

Efter dessa märkliga ursäkter försöker Torbjörn Sjöström påskina att en ändring inte skulle spela någon roll för resultatet. ”Hade det [Familjepolitik och Barnomsorg] varit en sammanslagen kategori så kommer de sannolikt inte bli samma som summan av dessa två.” Denna hypotes har han själv hittat på; vad jag skrev var att resultatet sannolikt blir bättre än för det avstyckade Familjepolitik. Här bör noteras att Torbjörn Sjöström, liksom jag, använder ordet ”sannolikt”. Han vet alltså inte vad resultatet skulle bli av en ändring, om det blir summan eller oförändrat eller något däremellan.

Den kontrollmätning som han hänvisar till ger heller inget svar, eftersom den bara frågade efter den allra viktigaste frågan och det har jag aldrig påstått att familjepolitik är bland väljarna. Däremot tror jag den är viktigare för väljarna än vad Novus och de andra fem undersökningsföretagen värderar den till. Och det enda sättet att ta reda på det är att korrigera bristerna i rubrikindelningen.

Men Torbjörn Sjöström framhärdar och hävdar att ”det finns heller inget stöd till att vi skulle förminska frågan genom vår undersökning”. Fastän jag tydligt refererade och länkade till stöd från både statsvetare och medieforskare.

Slutligen kontrar han med att säga att det egentliga felet är att jag påtalar bristerna: ”att ge sig på oss som följer och tolkar väljarnas åsikter är nog mest slöseri med energi”. Med den attityden av oberörbarhet kan en verksamhet inte utvecklas och förbättras. Det är extra bekymmersamt när det handlar om en verksamhet som har inflytande på valrörelsen och ytterst demokratin.

Susanne Nyman Furugård, journalist, författare till rapporten Familjepolitikens ekonomi och medgrundare av namninsamlingen Power to Parents 2018

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev