Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

När MP klappar sig själva på axeln får C saker att hända

Grön Ungdoms språkrör Axel Hallberg har fel i sak när han påstår att Centerpartiets politik inte leder till ett bättre klimat. På alla de områden där Hallberg klappar sig själv på axeln för att Miljöpartiet tar omställningen på allvar har Centerpartiet gått före och lägger mer kraftfulla förslag, skriver Magnus Ek och Victor Rundqvist från Centerpartiets ungdomsförbund.

Publicerad: 6 september 2018, 09:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KlimatCenterpartietMiljöpartietSkatterMiljöbilarVindkraftPolitik

Replik. Axel Hallberg, språkrör för Grön Ungdom, hävdar att Centerpartiets politik inte leder till ett bättre klimat. Han har fel i sak. Utsläppen minskade med 19 procent under Alliansregeringen och centerpartistiska miljöministrar. Dessutom med ökade tillväxten i BNP, liksom antalet miljöbilar och vindkraftverk. Det är under Miljöpartiets tid i regeringen som utsläppen slutat att minska.

Det är heller ingen slump att den rödgröna regeringen misslyckats med att sänka Sveriges utsläpp. Sverige har gått in i en högkonjunktur, men Miljöpartiet har också under sin tid i regeringen lagt en skatt på solenergi, fokuserat på ineffektiva åtgärder, misslyckats med att ge producenter av biobränsle långsiktiga spelregler och för en politik för en djupröd skattehöjning i stället för en grön skatteväxling. På lokal nivå är miljöpartiets företrädare gång på gång en spärr mot utbyggd vindkraft och på nationell nivå jagar man den småskaliga vattenkraften och företagen i de gröna näringarna som producerar den förnybara råvaran.

Hallberg gör en stor poäng av att Jordens Vänner inte håller med om Centerpartiets miljö- och klimatpolitik, men glömmer att nämna att han och kollegorna i Miljöpartiet fick samma “Greenwashpris” 2016. Den gången för att man lovat dyrt och heligt att stänga Vattenfalls kolgruvor innan förra valet och sen lade sig platt när väljarna röstat in dem i regeringen. När det inte är föreningar med en egen agenda som rankar klimat- och miljöpolitiken, utan den oberoende tidningen Aktuell Hållbarhet ligger Centerpartiet i stället i topp.

På alla de områden där Hallberg klappar sig själv på axeln för att Miljöpartiet tar omställningen på allvar – kollektivtrafik i hela landet, jordbrukets omställning och teknisk utveckling för att sänka industrins utsläpp – har Centerpartiet gått före och lägger mer kraftfulla förslag. Till skillnad från Miljöpartiet inser också Centerpartiet att gröna drivmedel från jord- och skogsbruket kommer att vara avgörande för att kunna klara målet om en fossiloberoende fordonsflotta 2030. Vi går även till val med förslag för att rusta elnätet för 100 procent förnybar el, medan Miljöpartiet sitter på händerna.

Dessutom genomför Centerpartiet historiens kanske största gröna skatteväxling, där vi höjer miljöskatter och sänker skatten på arbete. Det är bra både för klimatet, ekonomin och alla de ungdomar och nyanlända som letar jobb. Grön skatteväxling är något som Axel Hallberg gärna talar väl om, men som regeringen inte genomför. De höjer visserligen miljöskatterna, men höjer skatten ännu mer på jobb och företagande.

Det ska nämnas att Liberala Ungdomsförbundet också har valt att kasta sig in i den här klimatdebatten. Det är välkommet. Det hade varit ännu mer välkommet om de kunde förmå sitt moderparti att ta ett aktivt ledarskap för att förbättra EU:s klimatpolitik i de förhandlingar som faktiskt är aktuella och driva några andra krav i energipolitiken än lägre skatt för kärnkraftsbolagen.

För den som vill rösta för ett bättre klimat den 9:e september är faktumet att den rödgröna regeringen misslyckats med att sänka utsläppen och presentera en trovärdig politik för att ställa om samhället. Centerpartiet har lyckats med att sänka utsläppen och vi går till val på den mest offensiva och effektiva politiken för att göra det igen.

Magnus Ek, ordförande Centerpartiets ungdomsförbund

Victor Rundqvist, miljöpolitisk talesperson Centerpartiets ungdomsförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev