lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

MP: Vår EU-politik har minskat utsläppen

Moderaternas tal om EU som den lämpligaste arenan för klimatpolitik är helt enkelt tomma ord. När MP skapar konstruktiva politiska lösningar för att ge incitament till människor och företag att enklare kunna välja miljövänliga alternativ sitter Gunnar Hökmark med armarna i kors och hoppas på marknadens mirakel, skriver Jakop Dalunde, Europaparlamentariker för Miljöpartiet.

Publicerad: 6 september 2018, 14:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaMiljöpartietEUKlimatKärnkraftHöghastighetståg

Replik. Det är ett nöje att få bemöta Gunnar Hökmarks påstående att miljöpartiets politik är “symbolpolitik som innebär marginella utsläppsminskningar”. Nyligen trädde miljöpartiets förslag till en reform av EU:s utsläppshandel – det så kallade Swedish Proposal – i kraft.

Konkret innebär förslaget att EU:s utsläppsutrymme minskar med cirka 2,5 miljarder ton koldioxid år 2023 och 2024. Detta  motsvarar 50 gånger (!) Sveriges årliga utsläpp av växthusgaser. När moderaterna satt i regering såldes som bekant i stället Sverige sina utsläppsrätter. Nu rusar priset på utsläppsrätter och sedan maj 2017 har priset på att släppa ut koldioxid inom EU ökat med 463 procent. Att kalla sådan politik för “symbolpolitik som innebär marginella minskningar” är inte trovärdigt.

Moderaterna har i detta års svenska valrörelse gång på gång kritiserat miljöpartiets nationella klimatpolitik med motiveringen att klimatåtgärder bäst görs inom ramen för EU-samarbetet. Vi miljöpartister i EU-parlamentet har betraktat denna argumentation med stor förbluffning. Vi delar förstås uppfattningen att många klimatåtgärder bäst görs på EU-nivå – men vi har sett väldigt lite av den varan från de moderata EU-parlamentarikerna.

Under mandatperioden har de konsekvent motsatt sig de flesta reformer som gör skillnad för miljön: De har röstat nej till en högre ambitionsnivå för hårdare utsläppskrav för bilars CO2 utsläpp, bindande mål för förnybar energi och energieffektivisering som verkligen hade satt press på Europas utsläppsbovar och när jag förhandlade handelssystemet för utsläppsrätter för de gröna i Europa var Gunnar Hökmarks partigrupp konsekvent motståndare till alla ambitionshöjningar. Moderaternas tal om EU som den lämpligaste arenan för klimatpolitik är helt enkelt tomma ord.

Hökmark ropar på mer kärnkraft trots att moderaterna ingått en energiöverenskommelse om 100 procent förnybar elproduktion till 2045. Var den vuxna i rummet. Stå bakom de överenskommelser ni gör. Det kan också vara på sin plats att påtala att anledningen till att ny kärnkraft inte byggs är att förnybar energi är billigare och mer konkurrenskraftigt. I World Nuclear Industry Status Report som publicerades igår blev detta faktum tydligt – nu är det mer kärnkraft som avvecklas internationellt än vad som byggs nytt.

Höghastighetståg har brett stöd inom miljörörelsen av goda skäl. Det måste finnas fossilfria alternativ i framtidens transportsystem. Hökmark ropar käckt på att allt flyg i stället ska drivas på biobränsle men ignorerar de vetenskapliga studier på området som visar på att biobränsle inte kommer kunna räcka till att upprätthålla dagens flygvolymer. Att minst 25 procent av jordens odlingsbara yta skulle behövas för att framställa biobränsle med dagens flygvolymer är bara en av många vetenskapliga invändningar som gjorts mot Hökmarks synsätt.

Vi är inte överens om politikens roll Hökmark och jag. Hökmark sitter med armarna i kors och hoppas på marknadens mirakel. MP försöker däremot skapa konstruktiva politiska lösningar i form av bonus malus, elcyklar och innovationsstöd till fossilfritt stål för att ge incitament till människor att enklare kunna välja miljövänliga alternativ.

Moderaternas talepunkter om att miljöpartiet bedriver symbolpolitik saknar förankring i verkligheten. Den moderat som hoppats att moderaternas klimatpolitik på EU-nivå är bättre än den i Sverige, kommer tyvärr att bli besviken. Om moderaternas svar på klimatkrisen är deras EU-politik finns det all anledning att vara orolig.

Jakop Dalunde, Europaparlamentariker för Miljöpartiet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev