Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Miljöpartiets skarpa vänstersväng skadar miljön

Miljöpartiets tid i regeringen har kännetecknats av turbulens, svikna löften och ett otydligt ledarskap. Man tog inte chansen att fortsätta det arbete som Centerpartiet och Alliansen la grunden för. Nu ökar utsläppen, efter många år av minskningar.

Publicerad: 11 november 2016, 11:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Två år av regerande har svart på vitt visat att långtgående löften och spektakulära kolbitskupper i tv inte är det som skapar resultat.

Foto: Janerik Henriksson, TT


Ämnen i artikeln:

MiljöMiljöpartietCenterpartiet

I helgen pågår Miljöpartiets kommundagar i Sundsvall och det är ett utmärkt tillfälle att tala om den stora röda elefanten i rummet: Att Miljöpartiets skarpa vänstersväng skadar miljö- och klimatarbetet.

Den gröna omställningen kan inte centralstyras från kontor på Södermalm. En effektiv klimatpolitik är en klimatpolitik som skapar förutsättningar för den gröna omställningen att växa fram underifrån. Då krävs det en politik som möjliggör en klimatsmart vardag och som gynnar det miljövänliga.

Trots det har man slagit in på en linje där centralstyrning av staten via ineffektiva åtgärdsprogram ska lösa alla problem. Samtidigt har man genom skatter slagit sönder incitamenten för privatpersoner – alltså de som i slutet ska leva klimatsmart – att göra bra val.

Miljöpartiet har bidragit till att Sverige höjer skatten på produktion av solenergi, man har sett till att Sverige höjer skatten på förnyelsebara drivmedel och man fördröjer det bonus-malussystem som skulle bidra till en förnyelse av fordonsflottan. Alla dessa åtgärder gör det svårare och mindre attraktivt för den enskilda medborgaren att bidra i miljöarbetet. Då kommer man inte heller sänka utsläppen.

Att höja skatten på det som kan bidra till den gröna omställningen är fel väg för Sverige. En långsiktigt effektiv klimatpolitik kräver att ett politiskt ledarskap som kan ta ansvar för att Sverige har ett skattesystem som inte missgynnar det som är bra för miljö och klimat. Här har Miljöpartiet misslyckats och det är ett misslyckande man borde medge under kommundagarna – för att därefter göra bot och bättring.

De ideologiska skillnaderna mellan de gröna alternativen i svensk politik är stor. Skiljelinjerna går mellan Miljöpartiets centralplanerade ovanifrånlösningar och Centerpartiets resultatinriktad miljöpolitik byggd underifrån. Mellan MP:s röda statliga subventioner och Centerpartiets ekonomiska styrmedel och gröna skatteväxling.

Mellan Gustav Fridolins nationella symbolpolitik och Centerpartiets internationella klimatansvar. En annan stor skillnad är att Centerpartiets miljö- och klimatpolitik fungerade.

Efter årtionden av storslagna visioner så har två år av regerande svart på vitt visat att långtgående löften och spektakulära kolbitskupper i tv inte är det som skapar resultat. Resultat skapas av åtgärder som motiverar människor och företag att satsa på klimatsmarta val och lösningar.

Att höja skatten på solenergi och förnybara drivmedel och att förhala omställningen av fordonsflottan är åtgärder som leder åt rakt motsatt håll. Det borde Miljöpartiet diskutera i helgen.

Kristina Yngwe, vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, Centerpartiet

Rickard Nordin, energipolitisk talesperson, Centerpartiet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev