Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Miljöminister Lena Ek svår att ta på allvar

Världen går mot en temperaturhöjning på fyra grader redan om femtio år om vi fortsätter som nu, enligt en rapport från Världsbanken. Miljöminister Lena Ek borde se till att Sverige gör något nu, istället för att lägga skulden på andra länder.

Publicerad: 30 november 2012, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Klimat

Läget som vi står inför är mycket allvarligt. Det kräver handling från ansvariga politiker i Sverige och andra länder. När rapporten med Världsbankens varning kom så var miljöminister Lena Ek (C) snabb med att kommentera dess innehåll till TT.

Miljöministerns budskap var att läget är allvarligt, men att Sverige redan är ”vägvisande för andra länder”, det vill säga att problemet är andra länders utsläpp.

Men faktum är att Sveriges klimatutsläpp är mycket höga. Sveriges klimatutsläpp per svensk är mångdubbelt högre än det globala genomsnittet. Exempelvis är Sveriges utsläpp lika höga som Kinas och nästan fyra gånger högre än Indiens. Om vi istället räknar utsläpp från vår konsumtion, där importerade varor och internationella flygresor ingår, så är Sveriges klimatutsläpp ännu högre, medan Kinas blir betydligt lägre.

När den internationella samarbetsorganisationen Climate Action Networks årligen granskar ländernas nationella klimatpolitik så har Sverige rasat från tionde plats 2007 till 34:e plats, och för Sveriges internationella klimatpolitik från sjunde till 42:a plats 2011. Detta ras är knappast ”vägvisande för andra länder”.

Inom EU tillhör Sverige inte de länder som driver på för ökade klimatambitioner, varken när det gäller att höja målet för utsläppsminskningar från 20 till 30 procent till år 2020, eller när det gäller att skärpa upp EU:s havererade handel med utsläppsrätter.

Lägg där till att trots löften om det motsatta har alliansregeringen ännu inte betalat ut en krona i klimatfinansiering utöver omdöpta biståndspengar och dessutom halverat posten för klimatbistånd i statsbudgeten.

I samma kommentar till TT konstaterar Lena Ek avslutningsvis att ”samhällsinvesteringar i framtiden måste ta hänsyn till klimataspekter”. Att Sverige ska vänta på framtiden samtidigt som vi vet att världen är på väg mot en klimatkatastrof om femtio år är både oförståeligt och oförlåtligt.

Sammanfattningsvis driver alliansen en klimatpolitik som betyder att Sverige inte behöver öka takten i klimatarbetet, som motverkar höjda klimatambitioner inom EU och som sviker de löften om internationell klimatfinansiering. Detta är Sveriges position inför klimattoppmötet i Doha. Inte konstigt att Lena Ek inser att detta ”blir den svåraste klimatförhandlingen någonsin”.

För vem lyssnar på ett land som inte tar ansvar på hemmaplan, som inte lever upp till löften från tidigare klimattoppmöten men som hela tiden påpekar andra länders ansvar? Vem lyssnar på en miljöminister som säger sig inse allvaret men som pratar om investeringar i framtiden istället för att agera och ta klimatansvar här och nu?

Helena Leander, riksdagsledamot (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Klimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev