tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Mariestads budskap i Glasgow: ”Lägg mindre tid på snygga power point-presentationer”

Publicerad: 8 november 2021, 13:38

Mariestads ”Electrivillage” är ett klimat- och arbetsmarknadsprojekt. ”Det är egentligen industriell förnyelse vi sysslar med”, säger Johan Abrahamsson som är på plats på COP26.

Efter en vätgasdriven bilresa genom Europa är Mariestads kommun på plats i Glasgow. Här ska kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) förklara varför mindre städer bör välja bort snygga power point-presentationer och snacka mindre: ”Vi gör tvärtom, vi gör´t”.

Ämnen i artikeln:

InfrastrukturinvesteringarKlimatKlimatarbetet

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Delegationen från Mariestad körde en vätgasdriven bil till klimattoppmötet. Syftet var att visa att det går att köra fossilfritt ned i Europa. Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att det var betydligt lättare att köra till Glasgow än mellan vissa svenska städer. Det är märkligt, tycker han.

– Vi hade inte så bråttom, det tog två och ett halvt dygn med två övernattningar. Det var inga större problem, det fanns väl utbyggd infrastruktur för vätgasladdning i Europa, säger Johan Abrahamsson.

Mariestad har på måndagskvällen en presentation med rubriken ”Liten stad - stor påverkan” där de berättar som sina klimatsatsningar. Det är lättare för mindre kommuner att vara innovativa, säger Johan Abrahamsson. I satsningen Electrivillage testas olika lösningar i daglig drift, i stället för i slutna anläggningar. Kommunen jobbar bland annat för att främja hållbara transporter och miljövänliga logistiklösningar, ”industriell förnyelse”, kallar Johan Abrahamsson det.

Kommunen har bjudit in aktörer som de ska samarbeta med i framtiden, bland annat för att knyta kontakter.

– Internationellt har Electrivillage fått jättestor spridning. Vi kan till exempel lägga en elväg var som helst i Mariestads kommun, testa den och driftsätta den i ett verklighetstest och när tekniken fungerar kan man skala upp och bygga den i större städer. Stänger man av två gator i Göteborg eller Stockholm blir det trafikkaos i hela staden och det problemet har inte vi. 

Mariestads motto är mindre snack och mer verkstad. Johan Abrahamsson slår ett slag för minskad byråkrati, tätt samarbete med näringslivet och snabb handläggning. Politiker lägger för mycket tid på fina dokument och snygga presentationer men sedan rinner utförandet ut i sanden.

Man ska agera, inte problematisera, säger kommunalrådet.

– Det är väldigt vanligt att politiker säger att de har de tuffaste miljökraven och sen blir det ingen verkstad. Vi gör tvärtom, vi gör´t och därefter gör vi powerpoint-presentationen. Det har funkat jättebra, när vi startade med industriell förnyelse hade vi en arbetslöshet på 15-20 procent, nu är vi nere på 5-6 procent. 

Hur stor del av minskningen kan ni knyta till det här sättet att jobba?

– Man kan knyta det till vår omvandling. Vi låg på plats 250-270 på företagsrankingen varenda år. I år ligger vi på plats 29 för att vi jobbar som ett företag, vi är en kundtjänst. Man ska få ett snabbt svar, även ett nej ska komma väldigt fort och ett ja ska komma ännu snabbare. Miljöavdelningen är extremt snabba hos oss, och noggranna, vi fuskar inte. Om allt som står i detaljplanen stämmer, varför dra det i långbänk?

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev