Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Malmös finanser är en del av hållbarhetsarbetet

Malmö stads arbete med hållbar utveckling spänner över flera olika områden. Vi delar uppfattningen från S-studenter och Gröna studenter att finansförvaltningen ska vara en del av det arbetet.

Publicerad: 18 april 2016, 11:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kommunledningens målsättning är att senast 2018 helt ha lämnat placeringar i företag med en omsättning från fossil energiutvinning som är större än 5 procent.


Ämnen i artikeln:

KlimatEnergipolitik

REPLIK Malmö är och har varit ledande i klimatarbetet. Det är vi stolta över samtidigt som vi ser att det krävs ett ständigt arbete för att behålla en sådan position. Vi har även arbetat långsiktigt och strategiskt med det kapital som kommunen förvaltar, vilket framförallt sker inom ramen för samförvaltade stiftelser, vilket är det som Tomas Hedlund och Hampus Andersson skriver om i sin artikel Malmö måste sluta finansiera miljöförstöringen.

Vi har sedan ett antal år tillbaka valt att ansluta oss till UNPRI, ett globalt nätverk med stöd från FN som har tagit fram riktlinjer för ansvarsfulla investeringar. Detta arbete är framgångsrikt inte minst genom att det påverkar finansmarknaden då vi efterfrågar etiskt arbete inom finansförvaltningen.

Samtliga fonder uppfyller i dag våra befintliga etiska krav och följer UNPRI och exkluderar alkohol, tobak, vapen och spelverksamhet. I dessa fonder kan det ingå innehav som omfattar utvinning av fossil energi. Detta beror på att utbudet av fossilfria fonder som klarar kraven vad gäller risk och kostnader varit alltför få.

Det är i sammanhanget viktigt att komma ihåg att förvaltning stiftelsernas kapital måste ske enligt stiftelselagen på ett godtagbart sätt med hänsyn till avkastning och risk.

Med anledning av omförhandling av ett avtal inom finansförvaltningen har ny granskning av marknaden gjorts och i denna konstateras att marknaden för fossilfria investeringar har utvecklats och att det har tillkommit fler fossilfria fonder som kan tänkas uppfylla våra övriga krav. Nuvarande utbud av fossilfria indexfonder är dock fortfarande relativt litet och förvaltningskostnaderna är högre.

Det stora trycket från det civila samhället och från kommuner gör att finansmarknaden i dag förändras i rask takt. Arbetet kring etisk förvaltning förfinas ständigt och utvecklingen går mycket tydligt i en hållbar riktning.

Kommunledningens målsättning är därför att senast 2018 helt ha lämnat placeringar i företag med en omsättning från fossil energiutvinning större än 5 procent.

Malmös arbete med hållbar utveckling är ett övergripande arbete och vi delar uppfattningen från S-studenter och Gröna studenter att finansförvaltningen måste vara en del av hållbarhetsarbetet.

Karolina Skog, gruppledare Miljöpartiet i Malmö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KlimatEnergipolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev