tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Laura Hartman blir hållbarhetschef

Publicerad: 2 oktober 2019, 12:52

Den 1 december blir Laura Harman ny hållbarhetschef i Uppsala.

Foto: ANNA TÄRNHUVUD/BILDBYRÅN

Uppsala kommun anställer Laura Hartman som chef för en ny hållbarhetsavdelning.

Ämnen i artikeln:

Miljö

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Från och med den 1 december blir Laura Hartman hållbarhetschef i Uppsala kommun. Hon ska leda ett 30-tal medarbetare på den nya avdelning som får ett övergripande ansvar för kommunens hållbarhetsarbete. Laura Hartman har tidigare bland annat varit ordförande för Tillitsdelegationen och analyschef på Försäkringskassan och är docent i nationalekonomi med en lång forskarbana bakom sig, senast vid Uppsala Universitet.

Hur känns det att få det här jobbet?

– Jättekul. Uppsala är en kommun som är i ett expansivt skede där det händer väldigt mycket som jag ser fram emot att få vara en del av.

Du har hittills mest jobbat på nationell nivå i till exempel Tillitsdelegationen och på Försäkringskassan, vad blir skillnaden att jobba lokalt i en kommun?

– Jag har jobbat i politiskt styrda organisationer tidigare. Men jag tror att du jobbar ännu närmre den politiska organisationen i en kommun och jag ser också fram emot att få jobba nära medborgarna med frågor som berör deras vardag.

Vilken erfarenhet har du av hållbarhetsfrågor?

– Jag har jobbat med frågor som handlar om social hållbarhet i hela mitt yrkesliv. Frågorna om social hållbarhet, klimat och miljö och ekonomisk hållbarhet hänger ihop och vi behöver jobba med alla dessa tre ben. Min roll blir i första hand inte att vara en expert utan att leda en avdelning med 30 medarbetare och bygga upp den verksamheten.

Du blir chef för en ny övergripande hållbarhetsavdelning, är det en modell för fler kommuner att ta efter?

– Ja, det tycker jag. Min förhoppning är att vi kan ta ett helhetsgrepp på kommunens hållbarhetsarbete och jobba med det som är våra stora framtidsfrågor. Vi ska vara en resurs för alla kommunens förvaltningar, bolag, politiker och tjänstemän.

Vad tar du med dig från forskningsvärlden där du har funnits och verkat tidigare?

– Jag har ägnat min forskning åt att utvärdera effekten av olika insatser. Jag hoppas att jag kan bidra till att vi kan bli bra på att utvärdera effekterna av hållbarhetsarbetet i Uppsala. Min dröm är att vi kan knyta till oss en grupp forskare som vill följa upp och utvärdera vårt arbete.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev