fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

”Låt kommunerna bötfälla den som skräpar ned”

Polisen har viktigare brott att prioritera än att jaga folk som lämnat skräp efter sig. Precis som kommuner i dag har möjlighet att bötfälla felparkerare bör de få möjlighet att bötfälla den som skräpar ned.

Publicerad: 14 augusti 2015, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sveriges kommuner har ekonomiska incitament för att prioritera att minska nedskräpningen.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

MiljöKommunerPlast

Det är lätt att tro att en engångsgrill, plastpåse eller ölburk inte skadar miljön. Kanske är det lathet eller det kanske inte finns någon papperskorg i närheten som gör att man låter det ligga kvar. Det blir helt enkelt någon annans problem.

Nedskräpningen har en stor negativ påverkan på miljön och kostar kommunerna stora pengar varje år.

När människor kastar burkar, plastpåsar och annat skräp i naturen leder det till att farliga ämnen sprids och att djur kan skadas. När plast hamnar i havet bryts det ner och bildas microplaster som lätt suger upp miljögifter som sedan tas upp av fiskar som hamnar på våra tallrikar.

Vi får tyvärr även läsa allt oftare läsa om kor som fått sina magar uppskurna från skärvor av ölburkar som kastats på åkrar eller i hagar.

Sedan 2011 har polisen möjligheten att direkt på plats bötfälla människor för nedskräpning. Det har tyvärr inte lett till att fler bötfälls, utan faktiskt tvärtom. Det är dock rimligt eftersom att polisen har viktigare brott att prioritera än att jaga folk som lämnat skräp efter sig, men problemen med nedskräpningen kvarstår.

I dag är det kommunerna som städar upp parker, torg och andra allmänna platser. Det finansieras av skattepengar. Pengar som skulle kunnat användas till skola, vård och omsorg används i stället för att städa upp på allmänna platser.

Det är inte rimligt att kommunerna inte har verktyg för att möjliggöra en annan prioritering av sina medel.

Håll Sverige rent har presenterat ett förslag för att minska nedskräpningen genom att låta kommunerna få möjlighet att bötfälla den som skräpar ner.

Vi tycker det är ett väldigt bra förslag. Kommunerna har i dag ansvar för att hantera parkeringar och har rätt att bötfälla människor då de har parkerat fel. På samma sätt skulle kommuner kunna få möjlighet att bötfälla de som skräpar ner utomhus.

Riksdagen bör ge ett antal kommuner möjlighet att prova detta för att se om det ger resultat. Är pilotprojekten framgångsrika bör det på sikt permanentas och spridas till fler kommuner. Det bör dock alltid vara upp till varje kommun att avgöra om de vill använda verktyget eller bekämpa nedskräpningen på det sätt som passar kommunen ifråga bäst.

Informationen om nedskräpningens konsekvenser behöver också stärkas så att människor blir medvetna om de skador och de kostnader som ren lathet faktiskt innebär.

I till exempel Helsingborgs kommun har man arbetat aktivt med att försöka förändra folks beteende med fler synliga papperskorgar och riktade kampanjer om nedskräpning. Det är bra initiativ, men nedskräpningsproblemen har fortsatt.

Sveriges kommuner har ekonomiska incitament för att prioritera att minska nedskräpningen då de får stå för hela kostnaden för att städa upp gator och torg.

En möjlighet att bötfälla de som skräpar ner skulle ge kommunerna helt nya möjligheter att kombinera och prioritera mellan informerande, förebyggande och åtgärdande insatser.

Fredrik Christensson, riksdagsledamot (C), talesperson högre utbildning

Jonny Cato Hansson, (C) kommunalråd Helsingborg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MiljöKommunerPlast

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev