tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Låt kommunerna behålla vindkraftsvetot!

Kommuner har sedan 2009 vetorätt mot vindkraftsutbyggnad, vilket fyllt en viktig funktion. Det är emellertid en ordning som företagen i branschen vill ändra på med, som det verkar, stöd av regeringen, skriver Jan Hedman, ordförande för Föreningen Svenskt Landskapsskydd.

Publicerad: 4 november 2016, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vindkraftsindustrin sprider, enligt debattören, bilden att kommunala förtroendemän inte står emot tryck från illasinnade vindkraftsmotståndare.


Ämnen i artikeln:

VindkraftMiljöKommunalt självstyre

Åsa Romson (MP) beställde innan hon avgick som miljöminister en utredning, som med all sannolikhet kommer att ifrågasätta kommunernas vetorätt mot vindkraftsutbyggnad.

Kommuner kan i dag utan särskild motivering tacka nej till planerade vindkraftsverk. Vi anser att det är en klok ordning.

Avsikten med nu gällande lagstiftning från 2009 var enligt förarbetena explicit att inte minska kommunernas inflytande vad gäller vindkraftsetableringar. Många kommuner välkomnar vindkraft, vilket gör att det inte finns något skäl att tvinga sig på de motvilliga – det är en fråga om att bevara det lokala självstyret. Motsatt synsätt vittnar om ett bekymmersamt storstadsperspektiv.

Några exempel där kommunerna valt att använa sitt veto:

Vetlanda kommun kunde tack vare vetorätten avstyra en olämplig etablering i Kullboarp av vindkraftbolaget Green Extreme – en kommun som i övrigt har en vindkraftpositiv inställning och över 50 verk installerade.

Höga naturvärden var motivet för Laxå kommun att säga nej till en park om 37 verk i Trysslinge. Däremot beviljade man sju lämpligt placerade verk av sökta tjugo i ett annat område i Tiveden.

Lekebergs kommun beviljade 16 av sökta 20 verk – efter att sökanden Stena valt att justera ansökan så att avståndet till bostäder blev vad kommunen begärde.

I Ljusdal ville den tyska koncernen Nordex bygga 34 verk i strid med kommunens planering. Inför ett förväntat negativt beslut i kommunstyrelsen drog man tillbaka ärendet, och planerade att senare återkomma med ett anpassat upplägg. Vetomöjligheten har inte sällan en disciplinerande styrningsfunktion, vilket ofta förbises.

I Vansbro och Filipstads kommuner konstaterade de beslutande församlingarna helt enkelt att det inte fanns folkligt stöd för vindkraft, och avstod från att tillstyrka stora vindkraftsprojekt.

I Arvidsjaur ville Kraftö AB bygga sjutton verk på Brattberget. Verken skulle enligt kommunens utredning komma alltför nära spel/boplatser för tjäder och och duvhök, liksom områden för lavskrika, tretåig hackspett och fjällvråk. Strax före fullmäktige drog sökanden tillbaka ansökan med hänvisning till kommunens visade ointresse, och vetofrågan blev därför aldrig aktuell.

Vindkraftsindustrin sprider emellertid bilden att kommunala förtroendemän inte står emot tryck från illasinnade vindkraftsmotståndare. Tvärt emot riksdagens inställning, som i god demokratisk anda lade förtroendet och ansvaret i kommunpolitikens händer.

Energimyndigheten får i regeringens regleringsbrev uppdraget (tillsammans med Naturvårdsverket) att analysera om behov finns för ytterligare åtgärder för att underlätta tillståndsprocessen.  Rapport väntas våren 2017.

Det mesta pekar på att regeringen är negativ till det kommunala vetot. Åsa Romson fick i våras en fråga i riksdagen om hon var beredd att ta bort vetorätten. Romson svarade  att detta kan vi ta ställning till först efter avrapportering. Energiminister Baylan skrev kryptiskt att vi ska se över regelverken på energiområdet och modifiera dem så att de är “anpassade till effektutmaningen“.

Förra hösten meddelade emellertid centerpartiets energipolitiske talesperson Rickard Nordin att partiet tillsammans med de borgerliga partierna  står fast vid vindkraftvetot, i en artikel rubricerad  “Det kommunala vetot utmärkt exempel på närodlad politik“.

Vänner av kommunalt självstyre bör dock vara uppmärksamma, och hålla tummarna för att centerpartiet forsätter att driva en närodlad politik med kommunalt och regionalt självstyre i högsätet.

Jan Hedman, ordförande för Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev