Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Länsstyrelsen plockar russinen ur miljökakan

Örnsköldsvik har fråntagits tillsynen över större miljöobjekt. Det riskerar att försvaga kompetensen samtidigt som tillsynen sköts bäst närmast verksamheterna.

Publicerad: 22 maj 2011, 17:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Miljötillsyn

Efter att Örnsköldsviks kommun skött miljötillsynen av stora företag helt utan anmärkningar i 20 år vill Länsstyrelsen i Västernorrland plötsligt inte låta kommunen axla det ansvaret. Detta trots att kommunen har gjort ett bra jobb, utvecklat ett effektivt arbetssätt och sedan länge har ett fungerande samarbete med det lokala näringslivet. Att dessutom ta tillsynen av de stora företagen och lämna de mindre verksamheterna till kommunen är lite som att plocka russinen ur kakan.

Många större kommuner i landet har sedan mitten av 1980-talet ansvarat för miljötillsyn av större företag och verksamheter. När kommunerna tog över tillsynen från staten var tillsynen eftersatt och kommunerna har gjort ett bra jobb med att höja standarden.

Arbetet med tillsyn av stora företag är inspirerande för den kommunala personalen, det är där utmaningarna finns. För att kommunerna ska vara attraktiva arbetsgivare behövs dessa större verksamheter inom ramen för tillsynsuppdraget. Utan miljötillsyn av stora företag blir det svårt för kommunerna att upprätthålla sin kompetens inom området.

Varför Länsstyrelsen väljer att hålla kvar miljötillsynen för just stora företag inom den egna ramen kan vi bara spekulera. Letar Länsstyrelsen efter arbetsuppgifter? Oavsett vad det är så har Örnsköldsvik överklagat beslutet och nu ligger frågan på regeringens bord.

Några oroliga kommunala förvaltningschefer har hört av sig till oss. Efter utvecklingen i Örnsköldsvik är oron stor. Är detta vad vi kan förvänta oss framöver, är Länsstyrelsen i Västernorrlands agerande en trend? I så fall är det olyckligt och det strider mot allt vad som sagts i frågan i olika utredningar de senaste åren. I Miljötillsynsutredningen från 2004 står det klart och tydligt att Länsstyrelsen ska ha en överblick av miljötillsynen. I utredningen Översyn av statlig regional förvaltning m.m (den så kallade Sjöstrandsutredningen) menar att tillsynen ska ligga där det är lämpligast och effektivast.

Länsstyrelsens roll inom miljötillsynen är att stötta kommunerna och bara om tillsynen av någon anledning inte fungerar ta över den. Tillsyn är en verksamhet som gynnas av närhet och lokal kännedom. Inte av centralisering. Låt oss slippa en historia till liknande djurskyddet där överflyttningen av tillsynen varit kantad med problem.

Ann-Sofie Eriksson, Sektionschef, Sveriges kommuner och landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Miljötillsyn

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev