Hållbarhet
Långt ifrån över för Gävle: ”Månader av arbete återstår”
Publicerad: 23 augusti 2021, 12:29
”Stora ekonomiska värden är utslagna”, säger Göran Arnell, kommundirektör i Gävle. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Staffan Claesson/Bildbyrån
Efter förra veckans naturkatastrof i Gävle återgår saker långsamt till det normala, men följderna kommer att märkas länge. ”Det här var på en nivå som ett samhälle inte kan förbereda sig för”, säger Göran Arnell, kommundirektör.
Mycket arbetet återstår i skyfallets spår. Det var under natten mot onsdag i förra veckan som himlen öppnade sig över delar av Dalarna och Gästrikland. Över Gävle föll dubbelt så mycket regn under en natt som det normalt gör under hela augusti månad.
Den planerade skolstarten fick skjutas upp en dag och kollektivtrafiken lamslogs, men i övrigt har de kommunala verksamheterna varit i gång.
– Det är ingen akut kris, men det återstår mycket efterarbete. Det handlar om skadereglering och att avhjälpa fel. Vi har till exempel ett åttiotal hissar i allmännyttan som står, de kan inte dras i gång förrän husen har besiktats, säger Göran Arnell, kommundirektör i Gävle.
Grundvattnet är fortfarande väldigt högt i området. Vatten som pumpats bort rinner därför ofta tillbaka. Avstängda elanläggningar med vattenskador som återigen sätts i gång vållar besvär på elnätet.
– Det kommer att ta flera månader av arbete innan det är normalläge överallt. Och säkert ännu längre för företag och privatpersoner. Det är stora ekonomiska värden som är utslagna, säger Göran Arnell.
LÄS MER: Gävle chanslöst mot regnet - trots varningar.
Inga allvarliga skador på liv och hälsa har rapporterats. Hemtjänst och akutlarm har fungerat genom hela skeendet
Kan du beskriva de senaste dagarna?
– Vi har haft en fantastisk uppslutning. Väldigt många har fått arbeta otroligt hårt dag och natt med sina specialområden under de här dygnen. Då ska man samtidigt veta att de som arbetat, både kommunanställda och privata företag som varit engagerade, de har ju också sina egna verksamheter och privata hem att fundera på, säger Göran Arnell.
Finns det några förberedelser som ni gjort sedan tidigare som visade sig särskilt viktiga?
– När vi gör översiktsplaner, bygger nya stadsdelar eller beviljar bygglov finns det alltid en planering för större regnmängder, men också för att havet så småningom kommer att stiga. Vi är ju en havsstad, men det här var på en nivå som ett samhälle inte fullt ut kan förbereda sig för. Det går inte.
Har mycket har ni pratat om framtiden och vilka åtgärder som behöver vidtas?
– Vi är inte där än. Nu kommer ett skede med skadehantering och återställning, därefter ett skede där vi behöver se över vår samhällsplanering och om det finns saker vi kan göra i framtiden. Vi kommer naturligtvis också att göra en utvärdering. Händer det här inte i Gävle igen så händer det någon annanstans, och den erfarenheten vi gjort kan fler än vi dra nytta av.
LÄS MER: Forskare: Dags förbereda skola, vård och omsorg för extremväder.