Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

L: ”M och KD saknar krisinsikt i klimatfrågan”

För att rädda klimatet och vår planet måste vi agera nu. Men med Moderaternas och Kristdemokraternas budget tar Sverige ett steg i fel riktning. När vi måste göra allt för att ställa om kan vi inte göra det billigare att använda fossila bränslen.

Publicerad: 19 december 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Mitt i klimatkrisen bidrar man till att öka användningen av fossila bränslen.”

Foto: Nils Jakobsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

KlimatModeraternaKristdemokraternaSkatterBudget 2019

Moderaternas och Kristdemokraternas budget som röstades igenom i riksdagen i förra veckan har stora brister när det gäller miljö och klimat. Mitt i klimatkrisen bidrar man till att öka användningen av fossila bränslen genom sänkt dieselskatt. Det hänvisas till jordbrukets svåra situation på grund av sommarens torka, men vi menar att det är att skjuta sig själv i foten.

När vi måste göra allt för att ställa om till ­klimatsmarta drivmedel kan vi inte göra det billigare att använda fossila bränslen. Självklart har jordbruket behov av krisstöd efter sommarens torka, men istället för att sänka skatten på fossila bränslen är det betydligt mer klimatsmart att göra det på jobb och företagande.

Sverige går i fel riktning. För att rädda klimatet och vår planet måste vi agera nu - om inte kommer det att få allvarliga konsekvenser för allt liv på jorden. Vi ska ta oss an klimat- och miljöutmaningarna med krisinsikt, framtidstro och realism. Smarta hållbara lösningar får vi genom vetenskap, fakta och teknikutveckling, tillsammans med marknadsekonomi och frihandel.

Situationen kräver ett tydligt politiskt klimatledarskap, här i Sverige, inom EU och i resten av världen, med mer internationellt samarbete. EU-kommissionen tar nu ansvar och har just presenterat en progressiv och ambitiös plan för hur EU ska få ner sina utsläpp till noll senast 2050.

Principen om att förorenaren ska betala lyfts fram, liksom vikten av att ta bort skattelättnader för fossila bränslen. Liberalerna kan bara hålla med - en prislapp på att skada miljön och klimatet påskyndar teknikutvecklingen och ökar incitamenten att ta miljö- och klimatansvar.

Även de rödgröna tål att kritiseras. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har under föregående mandatperiod bidragit till att höja skattelättnaderna på diesel i jordbruket, något som också ligger i linje med Centerns politik. Att Sverigedemokraterna fortsatt är ett klimatförnekarparti har knappast undgått någon.

Liberalerna har som enda parti under flera år drivit på för att ta bort skattelättnaderna på diesel i jordbruket, men även på gruvindustriell verksamhet - allt enligt Parisavtalet och EU:s åtaganden för att rädda vårt klimat. Men självklart måste mer göras.

Vår miljö- och klimatpolitik baseras på en tydlig grön skatteväxling där vi under nästa år vill höja miljö- och klimatskatterna med 5,7 miljarder kronor, samtidigt som vi sänker skatten på jobb och företagande med knappt 30 miljarder kronor. Dessutom satsar vi 1,5 miljarder på långsiktiga klimatinvesteringar som kommer många till del. Det handlar till exempel om laddstolpar och forskning och utveckling för att få ner basindustrins utsläpp. Samtidigt säger vi nej till att skattepengar går till ineffektiva klimatprojekt, privata inköp av bilar, båtmotorer och cyklar.

Vi har också tydliga satsningar för att skydda och värna värdefull natur och biologisk mångfald, vilket både Moderaterna och Kristdemokraterna vill dra ner på.

Liberalerna är en tydlig grön liberal röst och vår klimateffektiva politik har också uppmärksammats av tunga organisationer som Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden (WWF). Vi tvekar inte att ta obekväma men nödvändiga beslut som innebär att den som smutsar ner också ska betala mer. Vi värnar också hav och vattendrag, skyddsvärd skog och biologisk mångfald.

Oavsett vilken regering som styr Sverige kommer Liberalerna fortsatt att vara en tydlig grön röst för en bättre framtid för vår planet och våra barn.

Tina Acketoft, riksdagsledamot (L), ledamot i riksdagens miljö- och  jordbruksutskott

Joar Forssell, riksdagsledamot (L), ledamot i riksdagens skatteutskott

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev