Hållbarhet
Kvinnors frihet ska aldrig begränsas
Jämställdhet är frihet och därför är jämställdheten en viktig fråga för oss moderater. Sverige är ett av världens mest jämställda länder och det är vår styrka. Samtidigt kan vi inte blunda för att vi har en bit kvar, skriver Erik Andersson, riksdagsledamot (M).
Publicerad: 8 mars 2018, 09:36
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
I Sverige bestämmer du själv vem du älskar, hur du vill leva och vad du vill ha på dig. Här är det möjligt att kombinera familjeliv och arbetsliv, oavsett om du är mamma eller pappa. Sverige är möjligheternas land men samtidigt har vi utmaningar som vi måste möta. Vi måste stå upp för rätten att kunna röra sig fritt ute, att kunna hålla vem du vill i handen på stan, att badhuset är till för alla samt att du bestämmer vad du vill ha på dig eller inte. För många av oss är detta självklarheter, för andra är det otänkbart. Det vill vi moderater ändra på. Det måste vi ändra på.
Jämställdheten utmanas framförallt av det växande utanförskap som vi ser. Där närmare en miljon människor lever på bidrag istället för att arbeta. Vi vet att ekonomisk frihet är positivt för jämställdheten. Det ökar jämställdheten och därför vill vi i Moderaterna se till att fler människor och framför allt kvinnor kan gå från bidrag till jobb. Det ska alltid löna sig att gå från bidrag till jobb, men tyvärr sänder regeringen politik signaler i en annan riktning. Det är ett svek mot alla som bor i utanförskapsområden.
I ett av världens mest jämställda länder finns det kvinnor, flickor och pojkar som lever under hedersförtryck och utan jämställdhet. Vi moderater anser att vi behöver ta krafttag och agera skarpt mot hedersrelaterat våld och förtryck. I vårt kriminalpolitiska program finns bland annat förslag om en ny brottsrubricering för hedersbrott. Likväl som det viktigt med brottsrubricering är det även oändligt viktigt att förbättra skyddet för den som riskerar att utsättas. Här vill vi motverka giftermål av minderåriga samt införa en tydlig lagstiftning som ger polisen möjlighet att omhänderta unga för att skydda dem mot hedersbrott.
Tyvärr tycks den jämställdhetspolitiska debatten ibland hamna snett. I många fall blir det viktigare att prata om kvoterade bolagsstyrelser än det som gör skillnad på riktigt. Men vi kan inte förneka någon den frihet som många av oss tar för given bara för att personen i fråga har rötter i ett annat land. Som ett led i att bryta hederskultur och öka jämställdheten och förståelsen för varje människas frihet har Moderaterna, på vår arbetsstämma i höstas, antagit ett förslag om en integrationsplikt, där värderingar få ta en större plats, och det är glädjande att regeringen är inne på samma spår.
Sanningen är att i ett av världens mest jämställda länder får en kvinna se ut hur hon vill, gå ut när hon vill och hålla vem hon vill i handen. Och den som inte står ut med det? Den personen får helt enkelt stanna hemma. Jämställdheten och en kvinnas frihet ska aldrig begränsas.
Erik Andersson, riksdagsledamot (M)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.