lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kvinnor håller inte alls på att ta över

Publicerad: 25 september 2014, 11:27

Begreppet Girvilles” är förminskande och ger antifeminister vatten på sin kvarn, anser Anna Ardin.

Går vi mot en världsordning med ”Girlvilles” där kvinnorna dominerar och tjänar mest? Det hävdar debattörerna Per Schlingmann och Kjell A Nordström i en ny bok. Men Anna Ardin, S-märkt debattör och projektledare på Forum, håller inte med och är rädd för att antifeminister nu får vatten på sin kvarn.

Ämnen i artikeln:

JämställdhetFeminism

Karin Lundahl

klu@dagenssamhalle.se


- Kvinnor håller inte alls på att ta över världen, Schlingmann och Nordström är inte verklighetsförankrade, säger hon.

”Feminiserade storstäder dominerar snart världen” var rubriken på den debattartikel i DN där författarparet Per Schlingmann och Kjell A Nordström häromdagen presenterade sin nya bok ”Urban Express”.

I den berättar de att kvinnor numera är i majoritet på högre utbildningar runt om i världen och att yngre kvinnor på vissa håll tjänar mer än män. ”Vi väljer att kalla det för Girlvilles”, skrev de om storstäderna där kvinnorna flyttar fram positionerna.

Anna Ardin reagerade på artikelns innehåll av flera skäl och skrev ett blogginlägg där hon utvecklar sin kritik.

För det första gillar hon inte termen ”Girvilles” som hon menar är förminskande när det faktiskt handlar om vuxna kvinnor. Dessutom befarar hon att boken spär på konflikten mellan könen och understödjer mörka strömningar.

- Det finns en stark grupp politiskt aktiva i Sverige i dag, som hänger ihop med SD:s väljare, som hävdar att kvinnor tar över på mäns bekostnad och som vill begränsa kvinnors rättigheter. Den världsbilden är problematisk och den bekräftas av den här artikeln, säger Anna Ardin.

Dock tycker hon inte att Schlingmann och Nordström delar den negativa bilden.

- De känner sig inte hotade, utan har en positiv syn. Men de kommer att få uppmärksamhet och stöd från folk som ser med oro på den här utvecklingen.

Anna Ardin hävdar att det fortfarande – trots att kvinnliga studenter i decennier varit fler på universiteten - är långt kvar till jämställdhet mellan könen, vilket inte minst inkomstskillnaderna visar.

Bilden blir dessutom skev när författarna väljer att fokusera på unga singelkvinnor utan barn i storstäderna, tycker hon som menar att verkligheten blir en annan om man i stället tittar på hela nationer.

- Och det är fortfarande så att kvinnor tjänar mindre när de får barn. Då ökar ojämställdheten och männen drar ifrån. Det finns inte alls med i artikeln.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev