Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Krav på att vattenkraftens prövning pausas: ”Det vore olyckligt”

Publicerad: 22 mars 2022, 11:53

Vattenkraftverket Laforsen utanför Kårböle.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Moderniseringen av landets vattenkraftsverk rör upp känslor och det höga elpriset eldar på debatten. Nu kräver fyra riksdagspartier att arbetet läggs på is. ”Det är olyckligt om riksdagen väljer att gå den vägen”, säger ett kommunalråd i Östersund.

Ämnen i artikeln:

Vattenkraften och miljönEnergi

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Mastodontprojektet för modernare miljövillkor för vattenkraften har knappt börjat – nu kräver en majoritet i riksdagens civilutskott att regeringen skjuter upp arbetet. C, M, KD, och SD anser att regelverket måste ses över. Frågan debatteras i riksdagen i dag, onsdag.

Pär Löfstrand (L), kommunalråd i Östersund och medlem i partistyrelsen, är väldigt kritisk till uppmaningen att trycka på pausknappen. 

– Det är olyckligt om riksdagen väljer att gå den vägen, säger han.

Vattenkraften är viktig men medför stora problem, hävdar Pär Löfstrand. Han vill ha fri fiskvandring från kust till fjäll – dammar och kraftverk hindrar ofta detta. Sätts prövningen på paus försenas arbetet.

– Väldig många små kraftverk kan inte lagra energi och ger ingen större effekt på energiförsörjningen, däremot har de väldigt negativa effekter på miljön, säger kommunalrådet.

LÄS MER: Elpriserna: rekordvinster och akuta miljardlån i kommunerna

Pär Löfstrand får medhåll från Havs- och vattenmyndigheten. Sverige når inte miljömålet Levande sjöar och vattendrag. ”Fysisk påverkan från vattenkraftverk och dammar utgör idag ett av de främsta hoten mot den biologiska mångfalden”, skriver myndigheten.

Arbetet att modernisera de drygt 2 000 vattenkraftverken har länge rört upp starka känslor och det höga elpriset har eldat på debatten. Enligt regeringens plan ska inte mer än 1,5 TWh försvinna i processen. Men delar av branschen varnar för att energibortfallet riskerar att bli mycket större.

Det finns också en oro för hur lokalsamhällen påverkas om kraftverk och dammar avvecklas – att badplatser försvinner och kulturmiljöer förstörs. Havs- och vattenmyndigheten har betonat att prövningen gäller miljöanpassning, inte utrivning av kraftverk. 

Ändå är Anna Roos (C), oppositionsråd i Hylte, bekymrad. Hon tar ett exempel från hemkommunen; dammar i Rydöbruk ska rivas och landskapsbilden kommer att förändras. 

– Vattenkraft har mycket historia med sig, om man ska riva ut alla gamla dammar förstör man också kulturhistoria, säger hon.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev