måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Konsumtionsmålen svårast att nå i Agenda 2030

Publicerad: 24 september 2020, 05:05

Selma och Ebba på Hattstugans förskola i Bara hjälper till att slänga matavfallet. Förskolan deltar i ett projekt för att minska matsvinnet, vilket kan hjälpa Svedala kommun att klara Konsumtionsmålet i Agenda 2030.

Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

I dag, torsdag, släpper Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) sin rapport ”Öppna jämförelser – Agenda 2030”. Rapporten konstaterar att kommuner och regioner är centrala aktörer i arbetet med agendan men att samarbete krävs med andra som näringslivet och civilsamhället.

Ämnen i artikeln:

Agenda 2030

Gustav Halth

gh@dagenssamhalle.se


– Rapporten syftar till att göra nyckeltalen kända. Att kommuner ser vad de kan göra själva, samt inspirera andra att styra och leda med Agenda 2030. Det enda sättet att nå målen är att lära av varandra, säger Kerstin Blom Bokliden, miljöexpert på SKR.

Sverige ligger jämförelsevis bra till sett till målsättningarna. Svårast har vi att nå mål 12, hållbar konsumtion, vilket OECD har påpekat.

– Det handlar i grund och botten om var vi handlar våra produkter, hur de tillverkas och vad det får för konsekvenser för andra länder. Det är ett svårt mål för många länder i västvärlden, säger Kerstin Blom Bokliden.

I och med att kommuner och regioner är stora upphandlare finns dock goda möjligheter att arbeta med just konsumtionsmålen, skriver SKR i rapporten. Genom att ställa miljö-, klimat- och hållbarhetskrav kan marknader och utbud påverkas.

Enligt uppgifter från Upphandlingsmyndigheten medför kommuners och regioners inköp utsläpp av omkring 18 miljoner ton koldioxidekvivalenter årligen. Ett samarbete med näringslivet är därför viktigt för att uppnå mål 12.

– Det är viktigt att få till ett samarbete även utanför den egna organisationen. Målen kommer inte att nås utan ett helhetsperspektiv och samarbete med andra, säger Kerstin Blom Bokliden.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev