torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kommuner vill ha guldgruva – ber domstol att ta upp ärendet

Publicerad: 4 januari 2023, 06:30

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Tre kommuner vädjar till Mark- och miljööverdomstolen: Ge guldgruvan i Fäboliden prövningstillstånd. Det handlar om arbetstillfällen och miljödriven utveckling, säger Lyckseles kommunalråd Roland Sjögren (KD) till P4 Västerbotten.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttKlimatMiljö

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Företaget Dragon Mining nekades i somras tillstånd att bryta guld i Fäboliden, Lycksele kommun. Mark- och miljödomstolen pekade på säkerhetsriskerna tunga malmtransporter genom flera byar skulle innebära – samt negativa konsekvenser för den i området redan pressade rennäringen. Bolaget kunde heller inte visa att gruvverksamheten skulle bedrivas på ett miljömässigt godtagbart sätt.

Nu skickar kommunerna Lycksele, Storuman och Vilhelmina ett gemensamt uttalande till Mark- och miljööverdomstolen och ber den att ta upp frågan. Avslaget har en negativ påverkan på regionen, hävdas det. En gruva innebär jobb och skulle också bidra till den gröna omställningen, enligt Lyckseles kommunalråd Roland Sjögren. Guld används bland annat i telefoner och datorer. 

– Ska vi nyttja de här metallerna behöver de brytas någonstans, varför inte i vår region? säger han till P4

Australiska Dragon Mining har överklagat domen och lämnat in en uppdaterad ansökan där antalet ton malm det årligen vill bryta sänks från 500 000 till 300 000 ton.

LÄS MER:

Hudiksvall tar fajten mot gruvan – Lista: tio andra infekterade gruvstrider 

Kommuner vill inte riva upp uranförbud: ”Finns inte på kartan att exploatera”

Jakt på gröna mineraler – nya förslag väcker debatt

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev