torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kommuner måste säga nej till vindkraft tidigt

Publicerad: 28 februari 2022, 08:31

”Kommunen ska ha kvar sitt inflytande vad gäller vindkraft samtidigt som det ska bli tydligare för alla inblandade vad som gäller”, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Lars Schröder/TT

Kommuner som vill lägga in veto mot nya vindkraftsprojekt måste göra det tidigare än i dag. Det föreslår regeringen i en remiss till Lagrådet.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttMiljöVindkraft

Enligt regeringen ska förslaget göra processen för tillstånd för vindkraft mer förutsägbar, bland annat genom att en kommun inte ska kunna säga stopp i ett sent skede.

”Det kommunala vetot har, i sin nuvarande form, kritiserats för att göra tillståndsprövningen ineffektiv och oförutsägbar, vilket är anledningen till att regeringen nu föreslår en förändring i regelverket. Kommunen ska ha kvar sitt inflytande vad gäller vindkraft samtidigt som det ska bli tydligare för alla inblandade vad som gäller”, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Ett bolag som vill vill bygga ny vindkraft måste ha kommunens medgivande för att en ansökan om tillstånd ska kunna prövas. Kommunen måste inom en viss tid göra klart var den står i frågan och ska sedan inte kunna backa.

LÄS MER: Vindkraften lika ifrågasatt som vargen: ”Kompakt motstånd”

Regeringen bedömer att det blir tydligare för inblandade vad som gäller och att det sparar kraft och tid för företag som vill bygga ny vindkraft, för myndigheter som ska granska ansökningar och för kommuner.

Lars Larsson/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev