måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kommuner kritiserar avfallsplan: ”Producenterna har glidit undan ansvar”

Publicerad: 22 februari 2022, 09:25

Ansvaret för insamling av hushållens förpackningar föreslås hamna hos kommunerna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringen vill förändra avfallshanteringen men stöter på motstånd. Det ifrågasatta förslaget har varit ute på remiss och får kritik – kommuner kräver att tillverkarna inte glider undan sitt betalningsansvar.

Ämnen i artikeln:

KlimatMiljöKlimatarbetetAvfallÅtervinning

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Annika Strandhäll (S) presenterade på måndagen Sveriges första handlingsplan för plast. Ett ”kraftfullt åtgärdsprogram” för miljöns skull, enligt klimatministern.

– Det är helt nödvändigt för att vi ska ligga längst fram i klimatomställningen och skapa nya gröna jobb, sa hon på pressträffen.

En av åtgärderna i regeringens 55-punktsprogram är promemorian ”En förbättrad förpackningsinsamling”, som nyligen varit ute på remiss. Den största förändringen i förslaget är att kommunerna tar över ansvaret för insamling av hushållens förpackningsavfall och för det ersätts av producenterna. 

Men det finns oklarheter om betalningen, vilket var en av orsakerna till att Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i december ratade förslaget. ”Finansieringsfrågan måste lösas innan det kan bli aktuellt att förändra förpackningsinsamlingen”, skrev organisationen i sitt yttrande till Miljödepartementet. Flera kommuner påpekar i sina remissvar samma sak.

Borgholms kommun är positiv till att ta över insamlingsansvaret men utgår då från att den får ”full täckning för eventuella kostnadsökningar.” 

Dorotea resonerar snarlikt. Kommunen skriver att förslaget kommer att göra sopsorteringen bättre – men att det råder ”stor misstänksamhet bland kommunens tjänstepersoner och politiker” om huruvida producenterna faktiskt kommer att betala tillräckligt. 

”Under alla år som det funnits producentansvar för förpackningar har producenterna glidit undan sitt ansvar och låtit kommunerna hantera frågor och kostnader”, skriver Dorotea och kräver att lagstiftningen förtydligar att tillverkarna täcker kommunernas utgifter fullt ut.

I förslaget ingår att återvinningsstationer avvecklas och ersätts av uppsamlingskärl i bostadsområden. Dock finns frågetecken kring hur ett sådant system ska fungera, påpekar Umeå i sitt remissvar: ”Det saknas uppgifter om hur kostnadsersättning till kommunerna för etablering och drift av omlastningsplatser ska ske.”

LÄS MER: Högre krav på kommunernas återvinningscentraler

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev