Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kommuner har ett ansvar för att nå klimatmålet   

För att nå målet om ett fossilfritt samhälle måste Sveriges kommuner agera nu. Investeringarna som krävs är stora och tar tid att genomföra, skriver Britta Burreau, vd KPA Pension.

Publicerad: 13 december 2018, 09:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kommuner och landsting bär ett stort ansvar i klimatarbetet och för att nå klimatmålet


Ämnen i artikeln:

KlimatKommuner

I dagarna samlas politiska ledare från hela världen för klimattoppmötet COP 24 i Katowice, Polen. När talen och fotoblixtarna tystnat i Katowice återstår att omsätta ord i handling. Här kan, och måste, svenska kommuner visa vägen till ett grönare och mer klimatsmart samhälle. Och det är bråttom, klimatomställningen kan inte vänta.

Höstens djupt alarmerande rapport från FN:s klimatpanel IPCC, visade att för att stanna vid 1,5 graders temperaturhöjning behöver utsläppen halveras till år 2030 och världen bli fossilfri senast år 2050. Med IPCC:s klarspråk kommer det att kräva ”snabba, långtgående och aldrig tidigare skådade förändringar i alla aspekter av samhället”. Minskningen av växthusgaser måste ske snabbare och våra gemensamma klimatambitioner måste öka dramatiskt.

I bred politisk samsyn har Sverige tagit på sig att bli fossilfritt till 2045. Den offentliga sektorn och svenska kommuner och landsting bär ett stort ansvar i klimatarbetet och för att nå klimatmålet. Som uppdragsgivare och upphandlare av varor och tjänster har kommunerna stor makt att påverka. Men den genomgripande omställningen av hela samhället förutsätter ett nära samarbete mellan kommuner och andra samhällsaktörer.

KPA Pension passerade under hösten tio miljarder investerade kronor i gröna obligationer. Det innebär att tio miljarder av pensionspengarna som vi förvaltar har investerats i olika miljö- och klimatrelaterade projekt för ett mer hållbart samhälle. Pengarna har investerats i svenska kommuner och landsting samt projekt runt om i världen till exempel via Världsbanken.

Gröna obligationer är en fantastisk möjlighet att återinvestera kommun- och landstingsanställdas tjänstepensionspengar i kommunernas omställning mot en hållbar framtid. Återinvesteringen i den gröna utvecklingen av svenska kommuner blir därmed ett slags kretslopp där vi tillsammans med kommunerna kan skapa en bättre framtid.

Konkret innebär det att tjänstepensionskapital från exempelvis spårvagnsförare, driftsingenjörer och sjuksköterskor bland annat bidrar till nya spårvagnar i Göteborg, laddinfrastruktur för elbussar i Östersund och Omtankens hus i Vellinge. Många kommuninvånare får på så vis se sina pensionspengar göra nytta redan idag, samtidigt som avkastningen säkras till den framtida pensionen.

Befolkningsökning och renoveringsbehov gör att svenska kommuner och landsting står inför investeringsbehov i jämförelse med miljonprogrammen på 1960- och 70-talet, enligt Kommuninvest. Detta innebär stora utmaningar, men också möjligheter, att tillvarata modern teknik och lösningar för omställningen till ett fossilfritt samhälle. Det handlar till exempel om att bygga mer klimatsmart, minska energibehoven för bostäder och offentliga inrättningar, bygga ut fossilfri kollektivtrafik och transporter av personer och varor.

KPA Pension, med cirka 180 miljarder kronor i samlat pensionskapital, kan hjälpa kommunerna att accelerera den gröna omställningen och tidigarelägga nödvändiga investeringar som annars skulle få vänta. Gröna obligationer visar vägen till ett breddat samarbete mellan Sveriges kommuner och pensionsaktörer. Så kan vi tillsammans öka tempot i klimatomställningen.

Britta Burreau, vd KPA Pension

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KlimatKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev