Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kommuner går samman för att nå klimatmålen

Publicerad: 14 december 2020, 13:07

Erik Pelling (S) i Uppsala, Anna König Jerlmyr (M) i Stockholm och Philip Sandberg (L) i Lund är tre av de som har skrivit under det nya klimatkontraktet.

Foto: Uppsala kommun, Simon Hastegård/Bildbyrån, Emil Langvad/Bildbyrån

Nio kommuner har skrivit under en ny form av klimatkontrakt tillsammans med fyra svenska myndigheter.


Klimatkontrakt 2030 innebär enligt organisationen Viable Cities, som ska stötta de inblandade i deras klimatomställning, att de medverkande kommunerna nu tar sig an att snabba på omställningen till klimatneutralitet och ökad hållbarhet.

– Det finns flera områden där Uppsala som samhälle behöver sänka våra klimatutsläpp men som vi inte har rådighet över i kommunen. Uppsala behöver samarbeten som dessa för att nå våra klimatmål. Vi har en ambitiös klimatpolitik, men vi kan inte göra allt själva, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Kommunerna som skrivit under kontraktet har bland annat åtagit sig att arbeta för att minska klimatutsläppen, att öka innovationsförmågan samt att involvera medborgarna i klimatomställningsarbetet.

Enligt Viable Cities är målet att det svenska klimatkontraktet ska inspirera fler europeiska kommuner att göra detsamma.

– De nio städerna som har undertecknat Climate City Contract är en inspirationskälla för alla europeiska städer som vill bli klimatneutrala. Under 2021–2027 kommer EU:s forsknings- och innovationsprogram ”Horizon Europe” att hjälpa EU-städer i deras klimatomställning och vi hoppas på många fler europeiska klimatkontrakt, säger Christian Danielsson, chef vid EU-kommissionen i Sverige, i samma pressmeddelande.

Klimatkontraktet signerades vid en digital ceremoni. Foto: Tobias Axlund

Pelle Sten

De har skrivit under kontraktet

Nio kommuner:

■ Enköping
■ Järfälla
■ Göteborg
■ Lund
■ Malmö
■ Stockholm
■ Umeå
■ Uppsala
■ Växjö

Fyra myndigheter:

■ Energimyndigheten
■ Vinnova
■ Formas
■ Tillväxtverket

Dessutom har organisationen Viable Cities skrivit under.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev