tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kommunalt ja till Preems utbyggnad

Publicerad: 23 september 2020, 05:20

Veckan innan beslutet blockerade Greenpeace farleden vid Preemraff med fartyget Rainbow Warrior.

Foto: Johanna Svensson/Bildbyrån

Lysekils kommunfullmäktige har nu godkänt att regeringen fattar beslut om utbyggnaden av Preemraff. ”Frågan lever”, säger kommunstyrelsens vice ordförande (MP), som hade önskat ett kommunalt veto.

Ämnen i artikeln:

KlimatAgenda 2030

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Enligt Preem är den nya anläggning som planeras viktig för att raffinaderiet ska kunna skala upp framställningen av förnybara drivmedel. Det har kommunstyrelsens ordförande Jan-Olof Johansson (S) tagit fasta på när han sagt ja till utbyggnaden.

– Jag vill att den produktionen ska ske i Sverige och gärna i Lysekil, säger han.

Dessutom vill han säkra framtida arbetstillfällen.

– Vi har inte fått signaler om att raffinaderiet på kort sikt skulle läggas ned, men vad händer på lång sikt? Kommer det att finnas kvar om det inte kan ställa om och producera hållbara bränslen?

Preems utbyggnadsplaner har godkänts av mark- och miljööverdomstolen, men regeringen ska få sista ordet. Och för att regeringen ska kunna avgöra om utbyggnaden ska tillåtas var kommunfullmäktige tvunget att tillstyrka.

Veckan innan kommunfullmäktige skulle fatta sitt beslut genomförde miljöaktivister i Greenpeace en handfast protest mot utbyggnadsplanerna. Aktionen innebar bland annat att några aktivister klättrade upp i kranar som används för att lossa olja. Farleden vid raffinaderiet blockerades också av fartyget Rainbow Warrior.

– Det har ju varit ett antal aktioner, och så länge de går fredligt till tycker jag att det är positivt att alla kommer till tals, säger Jan-Olof Johansson.

Han ägnade själv en och en halv timme åt att på sitt kontor prata med några av de protesterande Greenpeacemedlemmarna.

– Vi lyssnade på varandra men ingen av oss ändrade väl grunduppfattning, konstaterar han.

Olika uppfattningar finns det även i Lysekils styre, där Miljöpartiet ingår. Före omröstningen i fullmäktige skrev kommunstyrelsens vice ordförande, Emma Nohrén (MP) en debattartikel i Expressen. Hon pekade på en ”unik möjlighet” att “avstyra planerna på en fossil utbyggnad vid Preemraffs anläggning” och lyfte fram att dagen då beslutet fattades kunde gå till historien.

Så hur känner hon nu, när 27 ledamöter tillstyrkt att ärendet skickas vidare till regeringen och bara tre ville lägga in ett kommunalt veto?

– Det var ju väntat. Men nu är det upp till regeringen, så frågan lever i högsta grad, säger Emma Nohrén.

Hur regeringens beslut kommer att se ut vill hon inte gissa.

– Jag hoppas att Parisavtalet är mer värt än utbyggnaden. Regeringen kan ju också ställa krav och ange villkor, säger hon.

Enligt Emma Nohrén är den omställning Preem säger sig vilja göra allt för vag och inte något bindande löfte. Men utbyggnaden kommer helt klart att öka raffinaderiets koldoxidutsläpp med en miljon ton per år, till 2,7 miljoner ton.

Hon vill dock inte spekulera i om frågan skulle kunna spräcka regeringen.

– Svåra frågor brukar gå att lösa ut så att båda parter blir missnöjda. Eller nöjda.

Hon påpekar själv att ”var och varannan familj” i Lysekil får sin försörjning av Preem, som är största arbetsgivaren i kommunen. Så Emma Nohrén ser gärna att företaget överlever, men då genom att Preem helt ställer om och börjar tillverka fossilfria drivmedel.

– Att företaget år 2020 ansöker om att få fortsätta vara fossilberoende känns faktiskt passé.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev