Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Kommunalrådet lättad efter dom om kritiserad gruva: ”Framtidstron ökar”

Publicerad: 13 januari 2022, 15:53

Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

Företaget Kaunis Iron får fortsätta sin kritiserade malmbrytning i Pajala – men tillståndet begränsas kraftigt av Mark- och miljödomstolen.
Kommunstyrelsens ordförande är lättad: ”Framtidstron ökar definitivt i dag.”


Ämnen i artikeln:

Svenskt NäringslivMiljö

Kommunalrådet Ulrica Hammarström (S) har länge kämpat för att Kaunis Iron ska få behålla sitt tillstånd att bryta järnmalm i Pajala. Gruvan Kaunisvaara sysselsätter omkring 500 personer och är en av kommunens viktigaste arbetsgivare.

– Jag känner mig nöjd med att de får fortsätta att bedriva sin verksamhet, och som jag ser det kommer de att kunna fortsätta på ungefär nivå de ligger på i dag. Det känns oerhört skönt för oss i Pajala kommun, säger kommunalrådet till P4 Norrbotten.

Men alla är inte lika glada över domstolens besked – det har länge riktats hård kritik mot gruvan och företaget. En studie från Stockholm Environment Institute från april i fjol pekar på betydande negativa konsekvenser för samebyn Muonio, som markförluster, störningar för renarna och ekonomiska förluster.

– Konsekvenserna har varit så omfattande att flera av nästa generations renskötare gett upp hoppet vilket riskerar att få långsiktiga konsekvenser för samebyns överlevnad, säger samebyns gruvansvarige Tomas Sevä i studien.

Naturvårdsverket ansökte i juni 2018 om återkallelse av Kaunis Irons tillstånd för gruvverksamhet och anrikningsverk. Myndigheten anser att det finns risk för en negativ påverkan på miljön från verksamheten, bland annat påverkan på närliggande vattendrag och våtmarker genom utsläpp av metaller och läckagevatten. Även Länsstyrelsen Norrbotten har yrkat att ansökan ska avvisas.

Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätts beslut återkallar delvis företagets tillstånd genom att begränsa den årliga tillståndsgivna produktionen från 20 miljoner ton malm till 7 miljoner ton malm till följd av att verksamheten till viss del bedrivs i strid med gällande tillstånd, enligt ett pressmeddelande.

Klas Dagertun, vd för Kaunis Iron, säger till TT att det inte påverkar verksamheten.

– Vår produktionsplanering de kommande åren uppgår till ungefär 6 miljoner ton malm per år. Domen innebär en begränsning att kliva över gränsen 7 miljoner ton.

Företaget har även ansökt om ett nytt miljötillstånd för en utbyggnad. Det har inte kommit beslut i det ärendet.

/TT

Petter Jerdén

Reporter

petter.jerden@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Svenskt NäringslivMiljö

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev