Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Klimatförändringarna är här och de slår hårt

Inget parti kan slippa undan ansvar i en så fundamentalt avgörande säkerhetsfråga som klimatet nu är. Men än så länge har inget parti förutom Miljöpartiet presenterat en trovärdig plan för radikalt minskade utsläpp.

Publicerad: 10 augusti 2018, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Väljarna har rätt att få tydliga svar. Men de lyser just nu med sin frånvaro.”

Foto: aaron007, Colourbox / Philip Lantz


Ämnen i artikeln:

KlimatÄldreJordbrukTransporterMiljöpartietRegeringenTorkan i Sverige

Rekorden har avlöst varandra. Hela norra jordklotet härjas av värmebölja. Kalifornien brinner. Detta är vad en varmare planet ser ut som och det kommer bara bli värre om inte kraftfull politik genomförs. Nu måste därför alla partier ställas till svars: Hur vill de minska utsläppen i tillräcklig takt?

Sverige har prövats denna sommar. Bränderna har varit fruktansvärda. Extremvädret är förstås oroande i sig, men extra läskigt är det när den slår undan benen från grundläggande samhällsfunktioner. När kommunikationer inte längre fungerar. När sjukhusen får problem. Under flera dygn ställdes alla operationer i Sollefteå in på grund av att hettan äventyrade den sterila miljön. Den ihållande hettan är sannolikt det som gjort att fler än normalt har dött under årets extremt varma juli jämfört med samma månad tidigare år. Värmen slår extra hårt mot äldre. Man påminns om samhället skörhet och hur utsatta vi är när det extrema vädret blir värre.

Det är viktigt att förstå att extremvädret inte är en isolerad händelse i Sverige. Hela det norra halvklotet lider av extrem hetta. Flera personer har hittills dött av värmen som råder i Spanien. I Kalifornien härjar just nu den största branden i delstatens historia. Den har nu spridit sig så att den täcker ett område på 1 300 kvadratkilometer. Klimatförändringarna är verkligen här och de slår hårt.

Inget talar för att situationen framöver kommer att mildras, därför behövs det kraftfull politik. Inget parti kan slippa undan ansvar i en så fundamentalt avgörande säkerhetsfråga som klimatet nu är. Men än så länge har inget parti förutom Miljöpartiet presenterat en trovärdig plan för radikalt minskade utsläpp.

MP har under våren presenterat en färdplan för hur vi vill ta Sverige till nollutsläpp och på så sätt visa världen att det går att ställa om till ett hållbart samhälle. Planen innehåller över 140 skarpa förslag om hur vi ska få bort det fossila ur transportsektorn, minska jordbrukets klimatpåverkan och ställa om industrin.

Alla partier bör avkrävas en sådan plan, allt annat är efter denna sommar helt ansvarslöst. Väljarna har rätt att få tydliga svar. Men de lyser just nu med sin frånvaro. Av de partier som presenterat sina valaffischer – där partierna tydligt visar väljarna sina prioriteringar – är det få som över huvud taget har med klimat. Moderaterna och Vänsterpartiet har inte med klimat på några av sina affischer och i Socialdemokraternas valfilm nämns inte ordet klimat.

Även de politiska utspelen är skrala på innehåll. Socialdemokraterna har presenterat ett antal förslag, men de flesta är sådant som regeringen redan gör eller som partiet sedan tidigare redan driver. Samma sak gäller för Liberalerna vars ”klimatrapport” nästan uteslutande beskrev förslag som partiet redan driver. Centerpartiet har presenterat ett nytt förslag om ”negativa utsläpp”, men detta förslag rör en typ av teknik som är långt ifrån mogen och som är verkningslöst i dag. Klimatet hinner inte vänta några år. Vi måste agera. Nu.

Gemensamt för de borgerliga partierna är att de går till val på att göra det billigare att flyga genom att ta bort flygskatten. Det innebär att de ger sig på det enda nu fungerande styrmedlet som faktiskt kan reglera de skenande utsläppen som kommer från flyget. Det är djupt allvarligt och denna inställning borde diskvalificera partierna som seriösa alternativ i klimatdebatten. Särskilt som vi ännu inte sett ett borgerligt parti ge ett seriöst förslag som har effekt nu.

Extremvädret är fruktansvärt. Vi har alla en plikt gentemot drabbade att genom vår politiska gärning agera för att stoppa en än värre utveckling framöver.  Tiden är förbi då politiker kan ignorera denna ödesfråga. Nu måste vi ställa krav på alla politiker och alla partier att svara på frågan: Hur vill ni minska utsläppen i tillräcklig takt?

Lorentz Tovatt, riksdagsledamot (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev