Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Klimatet har inte råd med ineffektiva åtgärder

Klimatet kan inte vänta – det har Lorentz Tovatt (MP) helt rätt i. Det är därför oroande att den trend med minskande utsläpp som rådde under alliansregeringens tid nu är bruten. Enligt SCB har utsläppen ökat under de två senaste åren, replikerar Moderaternas miljö- och jordbrukspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Publicerad: 20 augusti 2018, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KlimatModeraternaMiljöpartietCenterpartiet

Replik. Miljöpartisten Lorentz Tovatts beskrivning av Moderaternas klimatpolitik är direkt felaktig. I våras presenterade vi en gedigen rapport där vi visar väljarna konkreta förslag på vilken miljö- och klimatpolitik vi vill driva i regeringsställning. I rapporten finns ett stort antal förslag, bland annat på ett klimatavdrag för basindustri som investerar i teknik som radikalt kan minska eller helt eliminera processutsläppen för att nå klimatmålet om nettonoll till 2045.

Tovatt har tidigare kritiserat Centerpartiets förslag om negativa utsläpp – ett förslag som Moderaterna också lade fram i sin rapport – och menade att det är en teknik ”som är långt ifrån mogen och som är verkningslöst i dag”. Senare svarade Miljöpartiet med ett annat besked. Politikens vindar vänder fort i Miljöpartiet, det gäller att hålla sig uppdaterad, men det är glädjande att vårt förslag vinner gehör hos Miljöpartiet.

Moderaterna vill driva på omställningen i flyget genom att ställa krav på inblandning av biobränsle och införa klimatstyrning i start- och landningsavgifter. Vi vill också stimulera till klimatkompensation genom att införa avdragsrätt för företag och tydligare information till konsumenter. Däremot säger vi nej till flygskatten, eftersom den ger marginell miljöpåverkan. Det är inte enbart en passiv miljöpolitik som är förödande för klimatet – utan även om vi agerar fel och inte åstadkommer tillräckligt stora utsläppsminskningar per satsad krona.

Utsläppen från vägtrafiken behöver minska. Det vill vi göra bland annat genom att satsa på utbyggnad av infrastruktur för koldioxidfria transporter och miljöforskning. Vi vill också successivt öka inblandningen av biodrivmedel i både bensin och diesel.

För oss moderater är det centralt att veta hur stor utsläppsminskning en åtgärd genererar i förhållande till hur stor investering som görs. För att undvika dyr och ineffektiv symbolpolitik föreslår vi att beräkningskonventioner för klimatnytta tas fram och att sådana beräkningar redovisas löpande i regeringens budgetar. Det är inte storleken på budgeten som räknas, det är hur stora utsläppsminskningar pengarna genererar som spelar roll. Moderaterna ser hoppfullt på framtiden och rustar för ett starkare Sverige där en långsiktig miljö- och klimatpolitik är en grundpelare.

Maria Malmer Stenergard, miljö- och jordbrukspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev