Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Klimatambassadörerna: Alla kan göra något

Länsstyrelsen i Västerbotten sticker ut hakan i miljöarbetet. En del i det är att utse tre klimatambassadörer som genom engagemang och nyfikenhet hjälper till att lyfta klimatfrågan. Vi vill visa att alla kan göra något för miljön, skriver de tre klimatambassadörerna.

Publicerad: 9 december 2014, 13:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Klimatambassadörerna vill att alla ska göra lite mer för miljön.

Foto: Beatrice Lundborg/TT


Ämnen i artikeln:

KlimatEnergieffektivisering

Klimatfrågan är en av de största framtidsfrågorna. Klimatfrågan är något som alla direkt tvingas förhålla sig till. Klimatfrågan handlar om ett ansvar som vi alla delar. Problematiken är till sin karaktär komplex, så komplex att det är lätt att man slår dövörat till. Men det är ändå inte mer komplext än att det i grunden handlar om vad vi alla gör, eller inte gör.

Det finns globala klimatpolitiska överenskommelser, som FN:s klimatkonvention, men för att dessa ska bli lyckosamma så krävs det också att insatserna realiseras i den mindre skalan, det vill säga regionalt, lokalt och i slutändan ända ned på individnivå.

I perspektivet av redan beslutade internationella klimatöverenskommelser så har Sveriges regering och riksdag gett länsstyrelserna uppdraget att arbeta med och följa upp ett antal nationella miljömål.

I det regionala miljöarbetet så har Länsstyrelsen i Västerbottens län valt att gå längre och sticka ut hakan. I strategidokument (Klimatsmart Västerbotten, Klimat- och energistrategi för Västerbottens län, 2012) så antas målet att Västerbotten ska vara det hållbaraste länet år 2020. Det ska uppnås genom en framsynt samhällsplanering, en strategi att använda tillgängliga resurser på ett hänsynsfullt sätt samt att förmå människor, företag och organisationer att bidra på ett aktivt sätt. Som en del i det insatsprogrammet har länsstyrelsen i Västerbotten, som första län i landet, nu också utsett tre klimatambassadörer.

En klimatambassadör är en person som på ett eller annat sätt bidragit till att lyfta klimatfrågan genom eget engagemang eller nyfikenhet. Klimatambassadörerna kan inom sina nätverk och arenor lyfta vikten av att arbeta för ett mer hållbart samhälle för olika målgrupper. Vi tre som nu tackat ja till uppdraget känner oss naturligtvis mycket hedrade och engagerade att få fortsätta att bidra i klimatarbetet. Samtidigt som vi liksom alla andra oroas över att den globala uppvärmningen fortsätter att öka okontrollerat, så ser vi med försiktig tillförsikt på både på det positiva miljöarbete som pågår på alla nivåer i samhället och den medvetenhet som hela tiden växer.

Vi klimatambassadörer i Västerbotten vill att länet också i framtiden ska vara ett attraktivt att leva, bo och verka i. Vi stödjer länets ambition att ta på sig ledartröjan och inspirera omvärlden. Det finns unika förutsättningar att bli ett föregångslän. Här finns naturresurser, strukturella möjligheter i form av miljökompetens och teknisk infrastruktur, och inte minst en genuin vilja att göra skillnad - därmed gyllene möjligheter.

Visst kan vi alla, som individer, fundera på om det är meningsfullt att sortera sopor och släcka lampor. Det ter sig ju så litet i jordens jättelika kretslopp, som en skvätt vatten i en framrusande norrlandsälv, eller som att sila knott och svälja älgar. Och visst, det en enda människa gör, kanske inte ger så stort avtryck. Men det många gör, ger faktiskt resultat!

Ingen kan göra allt men alla kan göra något och vi Klimatambassadörer vill med vårt engagemang åstadkomma att fler ska göra mer. De små stegens energisparande hjälper. Ett litet steg för mig och ett för dig, och ett för dig och så vidare blir tillsammans ett stort steg för mänskligheten!

Heidi Andersson, klimatambassadör Västerbotten

Sverker Olofsson, klimatambassadör Västerbotten

Thomas Olofsson, klimatambassadör Västerbotten

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KlimatEnergieffektivisering

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev