tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Jubel över ny batterifabrik i Västernorrland – ”Ynnest att få vara med om det här”

Publicerad: 4 maj 2023, 12:09

PTL kommer att vara underleverantör till Northvolt i Skellefteå.

Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT

Timrå kommun får en ny storetablering som kan ge upp till 8 000 jobb. Glädjen är stor även i grannkommunerna, som tillsammans har jobbat för att få etableringen. Till hjälp har man råd från Skellefteå: Bygg bostäder och bygg ännu fler bostäder.

Ämnen i artikeln:

NäringslivetElproduktionEnergi

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


– Det är en ynnest att få vara med om det här, säger Lars Liljedahl, kommunchef i Härnösand, kommunen strax norr om Timrå där det kinesiska teknikföretaget Putailai (PTL) i dag berättade att man bygger en batterifabrik som ger 1 900 arbetstillfällen.

Med kringjobb handlar det om totalt 4 000 till 8 000 arbetstillfällen, tror Timrå, Härnösand och Sundsvall som har jobbat tillsammans under lång tid för att få en stor industrietablering till området Torsboda i Timrå.

De har tagit emot råd och tips från andra Norrlandskommuner, som Skellefteå och deras erfarenheter av Northvolt-etableringen.

– Skellefteå har varit generösa att dela med sig av sina erfarenheter, och de hade tre råd till oss: Bygg bostäder, bygg ännu mer, bygg ytterligare fler bostäder, säger Lars Liljedahl som tror att etableringen kommer att ge Härnösand 2 500 nya invånare.

– Det stora börjar nu, med samhällsbygget, kompetensförsörjning, skolor och så vidare, säger Lars Liljedahl.

LÄS MER: Ny batterifabrik i Mariestad – ”Historisk satsning”

Kommunen har förberett sig med att bland annat ta fram detaljplaner för 1 000 bostäder, och planer för ytterligare 1 100 bostäder är på gång.

– Det här betyder framtidstro och tillväxt i en kontext där vi under många decennier haft ibland stiltje och ibland vikande befolkningsutveckling. Vi har fått anpassa oss, spara och gneta och nu får vi i stället bygga nytt, säger Lars Liljedahl.

Nu börjar tillståndsprocesser och om allt går enligt plan så ska PTL i Timrå starta sin produktion 2025 eller 2026. Fabriken ska tillverka så kallat anodmaterial till Northvolts batterier.

LÄS MER: Marken blev till guld – chansningen som fick Boden att sjuda

LÄS MER: Här går ukrainare in i arbete – utan att passera sfi

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev