Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Jätteanläggning för vätgas planeras i Lysekil

Publicerad: 13 juli 2021, 12:36

Oljeraffinaderiet Preemraff vid Brofjorden i Lysekil.

Foto: JOHANNA SVENSSON

En jättestor vätgasanläggning som slukar ungefär lika mycket el som 10 000 till 20 000 eluppvärmda villor under ett år planeras nu i Lysekil. Det är senaste beskedet om raffinaderiet på orten.


Ämnen i artikeln:

MiljöEnergiFossilfritt

Preem och Vattenfall har under våren samarbetat om en förstudie av möjligheterna att producera vätgas i en elektrolysanläggning för att tillverka biodrivmedel i anläggningen Preemraff i Lysekil.

– Nu har de bestämt sig för att gå vidare och utreda förutsättningarna närmare, berättar Kajsa Kairento, affärsutvecklare på Vattenfall.

– Mer arbete krävs innan beslut, men vi kommer att gå vidare med utredningen tillsammans, säger hon.

Om planen blir verklighet blir det en jätteanläggning i Lysekil. Effektbehovet för att göra den fossilfria vätgasen skulle bli i storleksordningen 50 MW. Enligt Vattenfall motsvarar anläggningens elförbrukning mellan 10 000 och 20 000 eluppvärmda villor under ett år.

– Det är betydande kapacitet, bland de större i Europa just nu. Men utvecklingen går fort, säger Kajsa Kairento.

Elen ska komma från elnätet, men hur jätteanläggningen kommer att påverka vår elförsörjning ingår inte i projektets uppdrag förklarar hon.

Nästa steg mot beslut om anläggningen planeras 2022.

LÄS MER: Här är kommunerna som är redo för vätgasboomen

– Vår inriktning från kommunen är att vi vill vara behjälpliga så gott vi kan så att Preem kan ställa om till mer hållbar produktion, säger kommunstyrelsens ordförande Jan-Olof Johansson (S).
Planerna på en vätgasanläggning är det senaste kapitlet i en en lång process där Preem i höstas drog tillbaka sin ansökan om att bygga ut sitt raffinaderi på orten. Utbyggnaden hade varit omdiskuterad men blev godkänd av både mark- och miljööverdomstolen och Lysekils kommunfullmäktige. Ok från dessa två var ett krav för att regeringen som sista instans skulle kunna fälla avgörandet, men innan det hann hända drog alltså Preem tillbaka ansökan.

Jan-Olof Johansson. konstaterar att det är för tidigt att säga vad den nya anläggningen kan innebära för arbetstillfällena till kommunen. 

– Eftersom det är en omställning som behövs så tror jag personligen att man gör det bra om man klarar av den utan att tappa arbetstillfällen. Det är vi måna om, säger Jan-Olof Johansson.

LÄS MER: Se vilka kommuner som planerar för vätgas 

Några planer för kommunens del att själva titta på vätgas som energimedel finns i dagsläget inte, uppger han.

– Vi använder värme från raffinaderiet för att värma upp de stora kommunala fastigheterna, och en del bostäder också. I framtiden får vi se, det behöver ju vara lite större storlek för att göra satsningar på ny alternativ.Christina Kennedy, Dagens Samhälle
Johanna Cederblad, TT

Ämnen i artikeln:

MiljöEnergiFossilfritt

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev