Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

”Jämställd vård är värd ett pris”

Att få vara sig själv är viktigt. Särskilt när det handlar om vår hälsa, och ibland om liv och död. Det gör det i hälso- och sjukvården, och därför är jämställd och likvärdig vård så viktigt. Nu instiftar SLL på Liberalernas initiativ ett jämställdhetspris för att uppmärksamma insatser och personer som gör vården mer jämställd.

Publicerad: 8 mars 2017, 06:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”En modern sjukvård behandlar alla likvärdigt – och gör inte jämställdheten till något sidoprojekt.”


Ämnen i artikeln:

JämställdhetStockholmLiberalerna

Kvinnor och män, flickor och pojkar ska inte behandlas likadant. Åtminstone inte alltid, inte i vården. Vi skiljer oss åt, fysiskt och psykologiskt.  Vi kan t.ex. behöva olika behandlingar, olika läkemedel. Ibland beror skillnaderna på kön, allra oftast är det skillnad för att vi är olika individer. Vissa individer har en annan könsidentitet. Om vi ser och behandlar varje person som en egen individ, blir behandlingen automatiskt jämställd. Skillnader som uppstår kan dock vara medicinskt motiverade.

En modern sjukvård behandlar alla likvärdigt – och gör inte jämställdheten till något sidoprojekt. Nej, jämställdhet måste vara en självklar del i alla verksamheter. Det ska inte vara något extra arbete, utan vara naturligt integrerat i metoder och processer på varje arbetsplats i vården.

Allt detta är enkelt sagt, men svårare att utföra. Därför jobbar vi i landstinget brett på alla plan, inte minst med kompetens och utbildning. Alla chefer kan och bör gå på vårt jämställdhetsprogram, där de analyserar och genomför förändringar i sina egna verksamheter. Det betyder direkt effekt i en mer jämställd vård – och det ger många praktiska exempel för andra som vill göra vården mer jämställd.

Men vi är inte där än, att vi kan säga att hälso- och sjukvården är jämställd. Det krävs ett fortsatt målmedvetet arbete för att jämna ut omotiverade skillnader i bemötande och behandling. Ett belysande exempel är när en hudsköterska på Danderyds sjukhus en gång för inte allt för länge sedan undrade varför herrarnas tvättsäckar var fullare än damernas.

Anledningen var att männen ljusbehandlades, medan kvinnorna fick köpa mjukgörande preparat för egenvård. I det här fallet fanns en tydlig resursaspekt kopplat till ojämställdheten. I andra fall kan det handla om attityder och okunskap.

Vi menar att kunskaper om jämlikhet och jämställdhet, samt vad som skapar ojämlikhet i hälsa och vård när det gäller bemötande och behandling, ska vara en självklar del i all kontinuerlig vidareutbildning för personal i landstingsfinansierad verksamhet. Det är dock viktigt att betona att jämställdhet och jämlikhet handlar om likvärdighet – inte likriktning. Ingen ska behandlas utifrån något annat än sina individuella behov och förutsättningar.

Jämställdhet och mångfald är prioriterade områden och landstinget ska även utifrån ett arbetsgivarperspektiv bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt förebygga och motverka all form av diskriminering och kränkande särbehandling.

Goda exempel ska uppmärksammas, och spridas. SLL:s nya jämställdhetspris syftar just till det: Uppmuntran, men också spridning. Goda idéer kan vi aldrig få för många av. Alla verksamheter eller medarbetare kan nomineras till Jämställdhetspriset, den som anses ha genomfört den bästa förändringen belönas med 50.000 kronor att använda till upp kompetensutveckling.

Goda idéer ska vi aldrig snåla med. Vi hoppas att fler landsting och kommuner, som inte redan har ett jämställdhetspris, följer efter vår och andras goda idé. Ett litet steg mot det samhälle där vi alla behandlas och bemöts som dem vi är och anser oss vara.

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L), SLL

Ninos Maraha, vice ordförande (L) landstingsstyrelsen

Cecilia Elving, ledamot (L) landstingsfullmäktige, Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev