måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Jämställd politik minst viktigt för M?

Svenskt Internationellt Liberalt Center, Silc, publicerar i dag en rapport som undersökt jämställdhetspolitiken hos liberala, konservativa och socialdemokratiska partier i fyra länder. Ett av de områden som undersökts är jämställdhet inom partierna och det är tydligt att de konservativa partierna, inklusive M, har mest att jobba med.

Publicerad: 8 mars 2017, 08:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

De konservativa partierna fokuserar mindre på förslag för att uppnå ett jämställt politiskt deltagande, visar Silcs rapport.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetFörtroendevaldaFeminismLiberalerna

Halva makten är inte kvinnornas. Sverige har en jämställd regering och en rimlig representation av kvinnor i riksdagen. Men ute i landets kommuner ser det inte så bra ut. Partierna måste göra mer för att främja jämställdhet i politiken.

Endast 37 procent av landets kommunstyrelseordförande är kvinnor. I demokratidatabasen V-dem kan man se att friheten att delta i diskussioner för kvinnor gått ner sedan 2010 – en effekt av näthatet som särskilt riktar sig mot kvinnor och begränsar kvinnors deltagande i den politiska debatten. Politiken pratar ofta om hur samhället ska bli jämställt, och bolagsstyrelser diskuteras flitigt. Hur det är ställt med jämställdheten i kommunala bolag – ledtråd inte så värst – tas ibland upp som ett motargument.

Men hur står det då till i det som partierna rår helt själva över – partilistorna inför valen och de förtroendevalda? Särskild anledning finns det också att titta på lokal nivå. Som bekant får man inga kvinnliga styrelseledamöter om det inte finns några kvinnor på universiteten och motsvarande inom politiken är den kommunala politiken.

Lika väl blir det inga kvinnor som stiger inom politiken om de inte ges möjlighet till deltagande, utbildning och uppdrag. Och i det sexistiska näthatets tid tyvärr också stöd till och säkerhetsplanering kring kvinnliga politiker. De politiska partierna är grindvakter för politiskt förtroendevalda – i vår representativa demokrati väljs valbara politiker ut av partierna som dessutom rangordnar dem på valsedeln. Partierna väljer också internt förtroendevalda till kommunala nämnder och uppdrag efter valen, och har ett stort ansvar för att säkerställa jämställdheten.

Många vill peka på att detta säkert löser sig med tiden, flera partier har kvinnliga partiordförande etcetera. Man måste applådera deras tålamod. För majoriteten av befolkningen är nog dock tålamodet detta nådens år 2017 helt slut - väntans och de tomma löftenas tid är förbi, endast aktivt arbete för jämställdhet kan hädanefter räknas.

Silc publicerar idag rapporten ”What to Expect when Expecting Equality – a report on gender in political parties” av Holly Dunham-Dye. Den undersöker den jämställdhetspolitik som framförs i partiprogrammen hos liberala, konservativa och socialdemokratiska partier i fyra länder. Ett av de områden som undersökts är hur partierna arbetar med kvinnors politiska deltagande – det vill säga hur jämställdhet inom partierna och bland förtroendevalda ska uppnås.

I rapporten förevisas en lång rad olika jämställdhetspolitiska förslag, många gånger distinkt förankrade i partiens ideologi – Liberalerna fokuserar på individen, de konservativa på familjen, Socialdemokraterna på samhällsinsatser. Tydligt är dock att de konservativa partierna fokuserar mindre på förslag för att uppnå ett jämställt politiskt deltagande – de allra flesta omnämner inte frågan alls i sina partiprogram. Barnpassning för parlamentariker är det enda exempel på ett jämställdhetspolitiskt förslag som vi hittade i de konservativa partiprogrammen, som i det utgår från att män inte har samma föräldraansvar som kvinnor.

Bland Sveriges kommunstyrelseordförande är de allra flesta socialdemokrater eller moderater. En knapp tredjedel av Moderaternas KSO:er är kvinnor. Moderaterna omnämner inte jämställt politiskt deltagande i sitt partiprogram.

I Europaparlamentet syns det också att politisk jämställdhet inte är högerns paradgren. Medan den socialistiska gruppen och den liberala gruppen båda har 55 procent män och 45 procent kvinnor, så har den konservative EPP-gruppen 30 procent kvinnor och 70 procent män.

I Sverige har vi inte nått politisk jämställdhet. Vi har alla ett jobb att göra, och särskilt Moderaterna behöver skärpa sig.

Martin Ängeby, Generalsekreterare, Svenskt Internationellt Liberalt Center

Hedwig Kastenholm, projektledare, Svenskt Internationellt Liberalt Center

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev