torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ingen vill bygga vindkraft på land i Skåne – trots elbrist

Publicerad: 1 november 2021, 13:20

Foto: Jonas Ekströmer/TT

I elbristens Skåne finns inga planer på ny vindkraft. Faktum är att det inte inkommit några ansökningar på landbaserade snurror på flera år.
– Det är bekymmersamt, säger Annelie Johansson, miljödirektör på länsstyrelsen i Skåne.

Ämnen i artikeln:

VindkraftElproduktionEnergiEnergipolitik

Det senaste halvåret har elpriserna skenat, speciellt i elområde 4, det vill säga södra Sverige med fokus på Skåne. Landsänden är beroende av ”import” norrifrån men också från grannländerna i söder, där elpriset oftast ligger högre och som därmed smittar av sig.

Kapaciteten är också emellanåt på bristningsgränsen. Inför vintern befaras elbrist och/eller ännu högre priser om det blir kallt och den krisartade situationen i Europa fortgår.

Mer lokalproducerad el skulle kunna råda bot på detta. Och då handlar det om vind eller sol, andra energikällor är inte aktuella i det kortare perspektivet. Men det är ingen som bygger, inte heller någon vindproducent som planerar för det, i alla fall inte på land.

– Vi har inte haft några ansökningar på vårt bord på 3–4 år, de enda som kommer in är havsbaserade, säger Annelie Johansson.

LÄS MER: Kommuner tar till veto för att stoppa vindkraft

Och de till havs tar väldigt lång tid innan det kommer till skott, med många aktörer som ska säga sitt, försvaret, kommunerna och miljöintressen. Och det är förenat med betydligt större kostnader.

– Vi har de högsta elkostnaderna i landet, vi har stora problem med kapaciteten i länet. Samtidigt är det inga markägare som släpper till mark. Jag har förstått att det är väldigt svårt för vindkraftsbolagen att komma fram, säger Johansson.

Det är länsstyrelsen som ger miljötillståndet, men frågan kan stanna upp långt innan det hamnar på dess bord. Kommunerna måste också ge sitt samtycke.

Per Tryding, vice vd på Sydsvenska Handelskammaren, nämner att en del förfrågningar har kommit in till kommunerna senaste åren, men att de alla sagt nej, med den ungefärliga motiveringen: Nej tack, gärna vindkraft men inte här.

Likt konflikten kring Cementa på Gotland krockar de lokala hänsynen ofta med de nationella.

– Många säger ”Bra för klimatet, men inte bygga just här”. Det är viktigt för de nationella politikerna att ta tag i den här frågan, säger Per Tryding som efterfrågar någon slags uppsida för kommunerna att säga ja till vindkraft.

Även Annelie Johansson är inne på samma spår.

– Det skulle behövas en arena för nationell planering.

/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev