Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Hållbara entreprenörer kräver uthållighet

Om skolan ska satsa på utbildningar i hållbart entreprenörskap krävs långsiktigt och uthållighet, annars kommer det bara bli ytterligare ett projekt som inte lämnar några bestående spår efter sig, replikerar Ulf Andersson.

Publicerad: 10 juli 2012, 04:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Kunskap

Man slås ofta av hur en indelning i olika ämnen inom skolan kan förlama tvärsgående satsningar. Detta har entreprenörskap och hållbar utveckling gemensamt. Vi lägger schemat med olika ämnen, vi utbildar lärare i olika ämneskombinationer, vi skriver läroböckerna för ett ämne i taget. Allt detta bidrar till att försvåra satsningar som berör flera ämnesområden och där olika kategorier lärare behöver samarbeta. Ofta hörs argument som ”om man skall ägna sig åt tvärsgående satsningar så hinner vi inte med allt i läroboken och eleverna kommer då att presentera sämre på det nationella provet”.

I vissa fall gör man det enkelt för sig, avsätter några timmar för entreprenörskap eller hållbar utveckling som någon intresserad lärare får ta hand om, sedan behöver övriga inte bry sig om detta. Det har visat sig att sådana korta insatser inom områden som kräver en ny grundläggande förståelse ofta har väldigt liten effekt på den kunskapen som eleven bär med sig ut från utbildningen. Ofta har eleven glömt detta korta moment helt och hållet.

Om entreprenörskap och hållbar utveckling skall genomsyra utbildningar måste det finnas både moment där man lär sig grunderna och flera moment under utbildningen där man lär sig att vidareutveckla och tillämpa denna kunskap. Först då kan vi nå en förändring, där eleverna kommer ut med en ny förståelse.

Ulf Andersson, Projektledare vid Göteborgs miljövetenskapliga centrum (GMV)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Kunskap

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev