onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Hållbar utveckling kräver mod att handla

Hållbar utveckling kräver mod att handla. Att bestämma sig för vad som måste göras och sedan genomföra det. Därför satsar vi nu på en klimatomställning på riktigt med storskalig biogasproduktion av skogsrester.

Publicerad: 27 mars 2015, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BiogasKlimatTransporterEnergipolitik

Göteborgs Stad utsågs nyligen till svensk vinnare i Världsnaturfondens globala klimatutmaning, Earth Hour City Challenge. Ambitiösa klimatmål på kort och lång sikt, stor potential att förverkliga sina visioner och hållbarhetssatsningar inom bland annat biogas var några av skälen till utmärkelsen. Hållbar utveckling kräver mod att handla. Att bestämma sig för vad som måste göras och sedan genomföra det.

En av Göteborg Energis viktiga framtidssatsningar med syfte att bidra till visionen om ett hållbart göteborgssamhälle heter GoBiGas, en demonstrationsanläggning som innebär ett tekniskt genombrott inom biogasproduktion. Genom storskalig biogasproduktion med ny teknik tar Göteborg täten i utvecklingen mot en grön hållbar transportsektor. I GoBiGas-anläggningen, världens första i sitt slag, produceras biogas, men inte genom en traditionell rötningsprocess utan genom förgasning av restprodukter från skogsbruket. Den i särklass största potentialen för bioenergi vi har i landet omvandlas alltså till förnybart drivmedel – biogas. Oljan kan ersättas med det gröna guldet – skogen.

Anläggningen är ansenlig. När produktionen kommit upp i full kapacitet kommer biogasproduktionen i Göteborg nästan att tredubblas och ytterligare 15 000 bilar eller 400 bussar kan köras på ett hållbart, förnybart bränsle.

När det handlar om utveckling av helt nya lösningar är det svåraste, och dyraste steget, att omsätta forskningsresultat till en kommersiellt bärkraftig produktion. Och det är just detta som satsningen på storskalig produktion av biogas handlar om, att våga ta det sista steget i utvecklingsprocessen.

För att lyckas med detta krävs mod, kunskap och långsiktiga spelregler på marknaden. Utmaningen att ställa om till en hållbar transportsektor är stor men långt ifrån omöjlig. Det handlar om att bryta ett sekellångt beroende av olja för att klara vårt behov av att transportera oss. Någon måste våga satsa på att utveckla och demonstrera nya tekniska lösningar vid sidan om det som görs för att minska själva transporterna. Göteborg Energi påbörjade arbetet med GoBiGas redan 2005, en långsiktig satsning på framtidens energi som nu har blivit verklighet.

Vår demonstrationsanläggning är alltså igång. En fyra till fem gånger så stor anläggning i fullt kommersiell skala, GoBiGas 2, ligger i pipeline. Ett projekt som redan beviljats en halv miljard kronor i EU-stöd om det förverkligas. EU:s finansieringsstöd är ett välkommet bidrag men samtidigt endast en mindre del av den totala investeringskostnaden. En framtida fungerande biogasmarknad att avsätta biogasen på krävs också.

För att kunna fortsätta bygga vidare krävs styrmedel som är både långsiktiga och tillräckligt kraftfulla. Nu har regeringen en sällsamt bra chans att visa att man menar allvar. Den statliga utredningen om en fossiloberoende transportsektor presenterade i sitt betänkande förslag till styrmedel som skulle kunna få igång produktionen av biogas och andra hållbara förnybara bränslen på allvar. Nuvarande låga oljepriser ger ett ypperligt tillfälle. Men det är bråttom om Sverige ska kunna behålla den tätposition vi fortfarande har inom biogasteknik och som nu flera andra länder bejakar.

Lotta Brändström, vd Göteborg Energi

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev