tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Grovt miljöbrott utreds i Eskilstuna

Publicerad: 5 oktober 2021, 08:51

I stället för att återvinna insamlat avfall misstänks företaget ha flyttat runt tusentals ton med sopor till olika industritomter.

Foto: Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT

Stora mängder miljöfarligt avfall har grävts ner på en tomt i Eskilstuna. Polisen utreder händelsen som grovt miljöbrott, något som P4 Sörmland var först att rapportera om.

Ämnen i artikeln:

MiljöAvfallKriminalitet

På ett industriområde i Barva i Eskilstuna står 19 400 balar med byggavfall staplade. Under balarna har ett lager av strimlat avfall grävts ner.

— Vi utreder grovt miljöbrott på den här platsen i Eskilstuna. Vi har varit ute på brottsplatsen och undersökt och dokumenterat den, säger åklagare Linda Schön till P4 Sörmland.

Balarna, vars plast har börjat luckras upp, har stått så länge på platsen att buskar och träd har börjat växa omkring dem. I marken under har bly, zink och petroleumprodukter som överstiger gällande riktvärden upptäckts. Även närliggande vattendiken har kontaminerats av olika metaller.

— Om det har spridit sig får vi reda ut, säger Linda Schön.

LÄS MER: Avslut i sikte för sopskandalen i Botkyrka. 

Eskilstuna kommun har krävt att den konkursförvaltare som tagit över ansvaret för balarna med byggavfall ska ta bort dem från industritomten senast mars nästa år. De kräver också att anläggningsmassan under balarna ska tas bort senast november nästa år. Men miljöinspektören David Aronsson tror inte att det kommer att ske.

— Tyvärr, konkursförvaltaren har varit tydlig med att de inte har förmåga att göra något åt det här, de har varken resurser eller förmåga, säger David Aronsson till P4 Sörmland.

Det var byggavfallshanteraren NM Trading och Transport AB (NMT), som senare gick i konkurs, som ansamlade de 19 400 balarna. Enligt bolagets kommentar till Eskilstunakuriren innehåller själva balarna inget som är miljöfarligt.

/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev