Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Grön Ungdom har rätt i sin kritik av Centerpartiet

Grön ungdom anser att Centerpartiet inte är en pålitlig röst att räkna med i klimatpolitiken. Det har de helt rätt i. Men lösningen på miljöproblemen stavas inte heller Miljöpartiet.

Publicerad: 31 augusti 2018, 13:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Gustav Fridolin viftade med en kolbit under valrörelsen 2014, men löftet var inte mycket värt, enligt debattören.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

MiljöCenterpartietMiljöpartietKlimatLiberalerna

REPLIK När C tvingas välja mellan att sänka dieselskatter för lantbrukare eller en verkligt grön skatteväxling väljer de inte klimatet utan sina kärnväljare - lantbrukarna. C vill inte heller göra nödvändiga insatser för att rädda Östersjön från bottentrålning, och de vill inte införa en beskattning av handelsgödsel, som idag leder till övergödning.

Men lösningen på miljöproblemen stavas inte heller Miljöpartiet. Partiet gick till val på att statliga Vattenfall inte skulle sälja sina tyska kolgruvor. ”Brunkolet ska stanna i marken” hette det och vi är flera som minns hur Gustav Fridolin viftade med en kolbit i var och varannan debatt under valrörelsen 2014. Men när det väl kom till kritan gav Miljöpartiet upp frågan och gruvorna såldes 2016. Partiet har delvis till följd av detta tappat närmare hälften av sina, numera förmodligen rätt besvikna, medlemmar.

Partiet har istället fokuserat helt på att driva en dyr symbolpolitik för att rädda väljare hemma i storstäderna. De verkar ha glömt att miljöproblemen inte stannar vid nationsgränserna. Utsläpp av koldioxid och andra farliga växthusgaser rör sig fritt i atmosfären och den uppvärmning som de skapar drabbar såväl Sverige som andra länder i världen. Därför måste de här utmaningarna först och främst lösas genom ett ökat internationellt samarbete.

Det ansvaret tar LUF och Liberalerna mer än något annat parti. Vi är det parti som är allra mest positiva till EU och som inte är rädda att där genomföra reformer som faktiskt skulle göra skillnad i världen. Vi vill till exempel se en europeisk koldioxidskatt, som bland annat förordats av Frankrikes president Macron. Vi vill också bejaka det förslag på en EU-avgift för plast som inte återvinns i medlemsländerna. Det är politik som sänker utsläppen och gör skillnad på riktigt, i hela Europa.

Dessa är förslag som både Miljöpartiet och Centerpartiet säger nej till, och prioriterar istället subventioner på elcyklar i Stockholm respektive diesel på landet. Allt för att blidka sina egna väljargrupper.

Liberalerna är Alliansens verkligt grönaste röst. För andra valet i rad ger Naturskyddsföreningen oss ett viktigt erkännande för vår miljöpolitik. Även WWF gillar vår politik mest bland allianspartierna. Vi tvekar inte när det gäller att fatta obekväma men nödvändiga beslut som innebär att den som smutsar ned också ska betala mer. Vi värnar hav och vattendrag, skyddsvärd skog och den biologiska mångfalden.

Vi rycker inte heller människors egna liv ur deras händer med regler och styrningar som hämmar teknisk utveckling eller inför ineffektiva subventioner för liten eller ingen verklig klimateffekt.

Vill du rösta på ett riktigt grönt parti som satsar på mer EU för klimatets skull och på det som gör verklig klimatnytta utan att slösa med skattepengar? Rösta på Liberalerna.

Joar Forssell, förbundsordförande Liberala Ungdomsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev