onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Genomför hembesök för jämställdhetens skull!

Nu krävs det krafttag för att den svenska jämställdheten ska gälla i varenda villa och lägenhet, skriver Erik Andersson (M), och föreslår bland annat bidragsstopp till ojämlika föreningar, obligatorisk samhällsorientering samt hembesök för att få ut kvinnor i arbetslivet.

Publicerad: 26 september 2016, 08:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi har tillåtit framväxten av bakåtsträvande samhällen som går på tvärs med det vi kämpat för i hundratals år.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

JämställdhetArbetsmarknadSysselsättningFeminismBidragFörorter

Det går bra för Sverige just nu – men inte för alla och värre kommer det bli om inte regeringen tar akuta samhällsproblem på allvar. Det största jämställdhetsproblemet är utrikes födda kvinnors underrepresentation på arbetsmarknaden – inte kvinnors representation i bolagsstyrelser.

I den högkonjunktur Sverige befinner sig i är det positivt, men också bara helt normalt, att de som står nära arbetsmarknaden kommer i jobb.  I konjunkturinstitutet prognos kommer arbetslösheten att sjunka till 2018 för att sedan öka framöver. I dag råder det i princip full sysselsättning bland inrikes födda, den stora utmaningen är att öka sysselsättningen bland de nyanlända och utomeuropeiskt födda som redan bor i landet. Tar vi inte tag i det nu under en högkonjunktur blir det en mycket svårare uppgift att lösa under en lågkonjunktur.

En särskilt utsatt grupp är kvinnorna. 30 procent av de utomeuropeiskt födda kvinnorna står utanför arbetskraften och 20 procent av dem anger som orsak till det att de tar hand om hemmet. Motsvarande siffra för en inrikes född kvinna är 5 procent. En viktig förutsättning för vår gemensamma framtida välfärd är att alla som kan arbeta ska arbeta och det gäller både män och kvinnor. Nu är det på tiden att jämställdheten gäller alla och inte endast en majoritet av befolkningen. Tyvärr saknar regeringen förslag på området. De förslag som presenterats är en ny jämställdhetsmyndighet och kvotering till börsbolagens styrelser.

I Sverige har vi varit bra på jämställdhet och svenska kvinnor har i synnerhet sedan 1970-talet ökat sin ekonomiska makt och därmed sin självständighet. På område efter område kan vi se hur kvinnor snart springer om männen. Det är bra! Vi har samtidigt en motsatt och sorglig utveckling i vissa bostadsområden som präglats av långvarigt utanförskap.

Den svenska paradoxen är att vi har tillåtit bakåtsträvande samhällen växa fram. Samhällen där mannen ses som norm – helt på tvärs med det vi kämpat för i hundratals år. Där det finns kvinnor som inte får arbeta för sina män för att det finns risk att de träffar andra män, där man får uppleva klädpoliser i centrum och där kvinnor som inte får leva hur eller med vem de vill.

Nu krävs det krafttag för att den svenska jämställdheten ska gälla i varenda villa och lägenhet. Till att börja med ska föreningar som förespråkar budskap som bidrar till ojämlika samhällen inte tillåtas få bidrag från stat och kommun.

Vi måste även börja med obligatorisk samhällsorientering för personer som fått uppehållstillstånd där det förklaras att kvinnor och män är lika värda och har samma möjligheter i Sverige. Förtryck och våld är förbjudet. Genomföra hembesök till personer som går på bidrag för att hjälpa dem ut i arbetslivet. Det för att se människorna före systemet. Det krävs en hel del att vända utvecklingen men nu är det på tiden att agera för allas frihet.

Erik Andersson, riksdagsledamot (M) Stockholms län

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev