måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Ge kvinnor och invandrare plats i styrelserna

De allmännyttiga kommunala bostadsföretagen behöver ledas av väl sammansatta styrelser med ledamöter som tillsammans har så bred erfarenhet och kunskap som möjligt. Tyvärr är det allt för sällan så. Nu efter valet har de politiska partierna chansen att nominera personer med vitt skilda kompetenser.

Publicerad: 22 september 2014, 10:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetFörtroendevalda

Statistik från SKL och SCB visar på en snedfördelning i landets kommuner när det gäller förtroendevalda som är utrikes födda. 17 procent av landets befolkning över 18 år är födda i ett annat land än Sverige, men bara nio procent av dem har kommunala förtroendeuppdrag av något slag.

En sammanställning som bransch- och intresseorganisationen SABO gjort av könsfördelningen i medlemsföretagens styrelser efter valet 2010 visar på ytterligare snedfördelning. Endast 29 procent av ledamöterna är kvinnor. Socialdemokraterna toppar listan med 35 procent kvinnor i SABO-företagens styrelser, medan centerpartiet ligger längst ned med 17 procent. Däremellan finns moderaterna med 18 procent, Kristdemokraterna med 20 procent, Folkpartiet med 23 procent, Sverigedemokraterna med 27 procent, Vänsterpartiet med 29 procent och Miljöpartiet med 32 procent.

Även när det gäller åldersfördelningen finns mycket kvar att göra. Vår statistik visar att endast tio procent av styrelseledamöterna är under 40 år, hälften är 60 år eller äldre. I dag finns det fler än dubbelt så många styrelseledamöter som heter Anders än vad det finns kvinnliga ordföranden i SABO:s medlemsföretag.

Detta är naturligtvis inte optimalt för varken kommunen, bostadsföretaget eller nuvarande och blivande hyresgäster. För vilka är egentligen bäst lämpade att ta ansvar för boendet i din kommun? Förmodligen vill du att det är personer som både vill och kan skapa en god miljö som människor - oavsett kultur och fas i livet - är stolta över att bo i. För att göra det behövs erfarenheterna från både en 25-årig landstingsanställd småbarnspappa i en by och en 50-årig egenföretagande kvinna i tätorten.

Efter kommunvalet är det både hög tid och rätt tid att säkerställa kompetensen i de allmännyttiga kommunala bostadsföretagen och åtgärda de snedsitsar som finns i dag. Eftersom det är de politiska partierna som nominerar och tillsätter de allra flesta styrelseuppdragen i de allmännyttiga kommunala bostadsföretagen uppmanar vi er att beakta kön, ålder, kultur och erfarenhet när ni väljer personer för styrelseuppdrag i våra medlemsföretag. Det har vi alla allt att vinna på.

Fotnot: Undertecknarna utgör tillsammans SABO:s styrelses grupp för ökad jämställdhet och mångfald.

Maj Karlsson, (S), Motala

Hans Klintbom, (C), Visby

Carin Ramneskär, (M), Uddevalla

Mikael Åström, (S), Piteå

Thomas Martinsson, (MP), Göteborg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev