lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Gabriel Wikström: ”Klimatmötet blev årets besvikelse”

Publicerad: 30 december 2022, 07:16

Nationella samordnaren för Agenda 2030, Gabriel Wikström, summerar år 2022 och blickar mot 2023. Foto: Meli Petersson Ellafi / Bildbyrån

Nationella samordnaren för Agenda 2030, Gabriel Wikström, är besviken på klimatmötet i Egypten och säker på vem som är årets person, men tycker inte att någon kommun i år har varit exceptionellt bra på hållbarhet.

Ämnen i artikeln:

Kommunåret 2022Senaste nyttKlimat

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Dagens Samhälle summerar kommun- och regionåret 2022 genom att be några utvalda personer berätta vad de kommer att minnas från året som gått. 

Så här svarar Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030.

Årets händelse:
– Rysslands anfall på Ukraina, som ju påverkar även kommuner och regioner. Under ett par år skyllde man på pandemin för att man inte gjorde mer på klimat- och hållbarhetsområdet och när vi äntligen var på väg ut ur pandemin kom kriget – ännu en akut händelse som används som ursäkt för att inte göra mer. Men kriget har tydligt visat att om vi hade gjort mer i hela Europa för att bryta beroendet av fossila bränslen så skulle vi varit i en helt annan situation nu. 

Årets kommun/region:
– Jag har mycket kontakter med både regioner och kommuner och flera ligger i framkant kring hållbarhet, men det har inte hänt något exceptionellt det här året där någon sticker ut. Så jag har svårt att peka ut en enskild som förtjänar den premiumpositionen.  

Årets person:
– På grund av tragiska omständigheter: Ing-Marie Wieselgren. Hon har betytt väldigt mycket under lång tid och var ansiktet utåt för frågor om psykisk hälsa. Hon hade förtjänat att vara årets person även om det tragiska i Almedalen inte hade hänt. 

Årets succé:
– Länder där val under året har lett i rätt riktning. Brasiliens politik för regnskogen har hotat hela planeten, men med nye presidenten Lula da Silva kommer Brasilien att bli en starkare röst i hållbarhetsfrågor. Kongressvalet i USA gav också hopp om att USA kan fortsätta att vara den starka röst i miljö- och klimatarbetet som landet varit de senaste två åren. 

Årets besvikelse:
– Klimatmötet i Egypten. Trots all kunskap vi har, som ackumuleras varje dag, känns det som om luften har gått ur det internationella arbetet för klimatet. Det ser väldigt mörkt ut för 1,5-gradersmålet och krisinsikten som skulle behövas verkar inte alls finnas. Det kommer att straffa oss hårt. 

Årets överraskning:
– Sveriges Natoansökan. Få såg den komma. Jag tror det var rätt att ansöka, men det har gått snabbt och jag tror inte att man har värderat alla risker. Natomedlemskapet kan få konsekvenser för Sveriges möjlighet att vara en självständig röst, även i andra frågor än försvar och säkerhet. 

Önskan inför 2023:
– Att världens ledare tar sitt ansvar och på allvar leder omställningen till en hållbar framtid. Läget blir mer akut för varje timme, så det måste vara den allt överskuggande frågan. Den är existentiell.

LÄS MER: 2030-samordnaren vill att statliga team ska hjälpa kommunerna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev