måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Fridolins köttnationalism krymper Miljöpartiets trovärdighet

Under de tre år som Fridolin har varit landets skolminister har man inte satsat en enda krona på att hjälpa eleverna att bryta köttnormen, skriver Jonas Paulsson, nätverket Köttfri måndag.

Publicerad: 12 september 2017, 12:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Pelle Bouveng / Sea Wave, Colourbox


Ämnen i artikeln:

KlimatGustav FridolinMiljöpartietLivsmedel

Orkanerna Irma och Harvey är bara början på den klimatkatastrof som står för dörren om inte våra politiker agerar rationellt. Nivån av koldioxid i atmosfären har passerat 400 ppm vilket med råge överskrider de 350 ppm som av många betraktats som gränsvärdet för att undvika en framtida klimatkatastrof.

Ändå förespråkar Miljöpartiets språkrör Gustaf Fridolin köttnationalism istället för en proteinväxling mot bönor. Det håller absolut inte eftersom animalier står för 75 procent av växthusgasutsläppen från matsektorn, enligt Naturvårdsverket.

”Jag äter kött fyra till fem gånger i veckan”, sa Gustav Fridolin nyligen i Morgonstudion i SVT. Sedan sa Fridolin att det är jättebra att skolorna växlar över till mer svenskt kött, lokalt kött och ekologiskt kött. Antagligen satte många miljöpartister morgonkaffet i halsen över Fridolins klimatokunnighet. Men svenska köttproducenter jublade över skolministerns uttalande. Fridolin fick rungande medhåll från LRF. Några tecken på att Fridolin skulle vara besvärad över berömmet från LRF har inte framkommit.

Här är relevanta fakta i sakfrågan. Det är 40 gånger bättre för klimatet att köpa bönor än att köpa nötkött, enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet. Ingen som helst klimatskillnad görs mellan svenskt, närproducerat eller ekologiskt kött. Ett kilo nötkött orsakar ungefär 26 kilo växthusgaser per kilo konsumerat kött. Men väljer konsumenten i stället att äta proteinrika bönor blir utsläppen endast 0,7 kilo.

Miljöpartiets miljösvek är så djupt och omfattande att förre språkrörskandidaten och EU-parlamentarikern Carl Schlyter meddelat att han inte ställer upp för omval till riksdagen. Tidigare i år undertecknade Miljöpartiet den nya livsmedelsstrategin tillsammans med bland annat Moderaterna och Centerpartiet för ökad svensk animalieproduktion fram till år 2030. Lönsamheten inom den miljöskadliga djurindustrin ska skruvas upp främst genom flexiblare djurskyddsregler.

Runt om i landet är det framförallt våra skolelever och ungdomar som i störst utsträckning väljer bort köttet för miljöns skull. Men många gör det även av hälsoskäl och för djuren som lider för våra smaklökars skull. Därför är det märkligt och allvarligt att dessa fantastiska ungdomar inte har en skolminister som kan vara en förebild.

Under de tre år som Fridolin har varit landets skolminister har man inte satsat en enda krona på att hjälpa eleverna att bryta köttnormen. Inte ett enda beslut i riksdagen har fattats av regeringen för att vi ska äta mindre kött. Hur kommer det sig att landets alla elever som inför köttfria dagar i sina skolor inte har fått något stöd av regeringen?

Idag är utsläppen som orsakas av varje svensks matkonsumtion omkring 1,8 ton koldioxidekvivalenter per år och 75 procent av de utsläppen kommer från kött och mejerikonsumtion, enligt Naturvårdsverkets rapport "Hållbara konsumtionsmönster". Om Sverige ska kunna pressa ner de årliga växthusgasutsläppen per person från maten till globalt hållbara 0,3 ton år 2050 krävs en proteinväxling från animalier till bönor.

Det stora klimatproblemet med kött och mjölk är att den mark som används för att producera animalier istället borde användas för att lagra koldioxid i form av träd och skog. Det är det bästa, billigaste och effektivaste sättet att lagra kol. En hektar skog binder nämligen 50 ton kol och för varje år som går binder träden mer eftersom de aldrig slutar växa. Detta till skillnad från Miljöpartiet som krymper ihop av klimatskadlig köttnationalism som urholkar partiets klimattrovärdighet.

Jonas Paulsson, talesperson Köttfri måndag

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev