Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Försvaret försvårar för Sveriges energiproduktion

Sverige har stora möjligheter att bygga ut energiproduktionen och att få en bättre balans mellan produktion och konsumtion i riket. Så varför gör vi då inte detta? Jo, bland annat för att försvarsmakten säger nej med argument som känns lika ålderdomliga som egendomliga.

Publicerad: 19 mars 2015, 11:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VindkraftElproduktionEnergipolitikVindkraften - dags att växla ned?

Till exempel har man anfört att JAS Gripen inte kan samexistera med vindkraftverk. Detta är dock uppgifter som tillbakavisas av tillverkarna av JAS Gripen. Dessutom förefaller problemet med negativ inverkan bara gälla JAS Gripen i svenskt luftrum.

Energiförbrukningen i Sverige är hög. Vi ligger på sjätte plats i världen uträknat per invånare. Detta beror på flera saker; vårt klimat men också vår elintensiva industri. Det är av yttersta vikt att Sverige fortsätter att bygga ut effektiva och hållbara energikällor. Inte minst för att det är en kraftig obalans i produktion och konsumtion vilket leder till bekymmer när elen skall transporteras i nätet.

I Hanöbukten utanför Blekinges kust finns det långtgående planer på att bygga en vindkraftspark. Den enda bromsklossen är försvaret som bland annat hävdar att det skulle störa inflygningen för JAS Gripen till Kallinge flygflottilj. En invändning på mycket svaga grunder.

Svensk energipolitik de senaste tjugo åren lämnar en del att önska. Problemet med balansen i systemet började med nedläggningen av kärnkraftverket i Barsebäck. Då lovade statsmakten att bygga sydvästlänken för att öka överföringskapaciteten från norr till syd. Barsebäck har nu varit stängt i tio år och vi har fortfarande ingen sydvästlänk. Dessutom är länken nu ytterligare försenad och sannolikt klenare dimensionerad än vad som ursprungligen kommunicerats.

Nu har regeringen haft ärendet om Blekinge offshore på sitt bord i två år. Det är hög tid att agera i frågan. Istället för att lösa problemet med den skeva elproduktionen i landet så delade man in Sverige i fyra elprisområden som belastar konsumenterna i Sydsverige. Även när en sydvästlänk är på plats så är problemet inte löst. Vi behöver mer elproduktion i Sydsverige. Blekinge offshore, med en kapacitet på 8 TWh som motsvarar Barsebäck, är ett alternativ. Näringslivet bryr sig inte om formen av elproduktion endast att tillgången till el är god och att elprisområdesindelningen inte snedvrider konkurrensen.

Näringsminister Mikael Damberg, försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavare Sverker Göransson bör träffas och hitta en lösning. Sveriges energiproduktion kan inte avstanna på grund av försvarets oproportionerliga och otidsenliga skyddsområden.

Vindkraftverket i Hanöbukten har kapaciteten att fördubbla elproduktionen i Sydsverige och reducera dagens underskott till hälften. Dessutom skulle det sänka elpriset samtidigt som man skapar jobb. Möjligheten finns där. Näringslivet står beredd att bygga det havsbaserade vindkraftsverket vid Blekinges vindrika kust.

Regeringen måste visa att man tar frågan på allvar. Antigen river man upp elprisområdena eller så säger man åt försvaret att backa. Försvarets ålderdomliga inställning till stoppområden kan inte sätta krokben för svensk konkurrenskraft.

Gustaf Lorentz, analyschef Sydsvenska Industri- och Handelskammaren

Jessica Ulfgren, analytiker Sydsvenska Industri- och Handelskammaren

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News