Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Fores: Tävla om vilket län som är mest hållbart

Grattis Heidi, Sverker och Thomas, till uppdraget som klimatambassadörer för Västerbotten. Jag skriver från klimatförhandlingarna i Lima, där det står helt klart att lokala initiativ som det ni tre står bakom behövs. Låt oss bygga vidare på detta och låt tävlingen om mest hållbara län ta fart!

Publicerad: 15 december 2014, 12:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fler län borde utmana Västerbottens klimatambassadörer.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

KlimatKlimatKlimat

REPLIK Låt mig ge ett par förslag på vad ni skulle kunna göra – liksom andra klimatambassadörer, miljöchefer, Agenda 21-handläggare och liknande i landets kommuner och län. Jag vet att just ni i Västerbotten vill vara bäst av alla län på hållbarhet och klimat, men jag tar för givet att ni inte har något emot tuff konkurrens!

I er artikel i Dagens Samhälle 9 december skriver ni att ni ska ”förmå människor, företag och organisationer att bidra på ett aktivt sätt”. Här tror jag att vi i miljösvängen har en hemläxa; vi har alltför ofta skällt ut den som försökt. Skaffade man en etanolbil, borde den varit på gas, valde man en gasbil borde den gått på el, köpte man en elbil borde man gått med i bilpool, började man dela bil borde man jobbat distans och så vidare. Jag hoppas att ni kan stimulera varje steg i rätt riktning i stället för att kräva allt på en gång.

Ni ska användaframsynt samhällsplanering”. Det är viktigt att det inte fokuserar på nya byggnader och stadsdelar, vilket ofta sker, utan inser att de flesta också år 2050 – när vi i Sverige ska ha ”ingen nettopåverkan på klimatet” – bor i de bostäder som finns redan i dag. Alltså behöver de integreras i smarta nät, göras redo för elbilar och funka bättre för cykling.

Ni ska haen strategi att använda tillgängliga resurser på ett hänsynsfullt sätt”. Kom ihåg att det enda hänsynsfulla sättet att använda fossil olja, bensin och diesel är att inte använda det alls! Det län som ska vara Sveriges mest hållbara, måste vara först att lämna fossilbränsleeran bakom sig. Hela Sverige ska nå en fossilbränsleoberoende fordonsflotta år 2030 – vad blir ert mål?

Resurser som kan användas hänsynsfullt är biomassa från skogen och jordbruket. I Sverige görs etanol, biodiesel och biogas av rester, överskott och avfall, med en samlad klimatpåverkan på upp till otroliga 95 procent - det enskilt viktigaste ni som ambassadörer kan göra är att påskynda bytet.

Resurserna är också långa kuststräckor, med goda möjligheter att bygga ut vindkraften, och faktiskt också solen; tvärtemot vad många tror så fungerar solceller bäst i låg temperatur. Ny förnybar el och effektiviseringar kan ersätta de sista smutsiga kilowattimmarna i vårt land och redan om några år ge en ny, stor svensk exportindustri.

På klimatförhandlingarna i Lima i Peru är det tydligt att världen behöver förebilder, som visar att vi snabbt kan ställa om till ett klimatsmart samhälle utan att offra välfärden. Efter att OECD i våras utsåg Sverige till ”världsmästare i decoupling”, med ökad tillväxt och minskade utsläpp, har vi världens ögon på oss. Målet om en fossilbränsleoberoende fordonsflotta inspirerar också. Låt oss bygga vidare på detta, låt tävlingen om mest hållbara län ta fart!

Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KlimatKlimatKlimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev