Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Flörtskola för bussresor utmanar onödig bilism

135 kommuner medverkade i årets Trafikantvecka. Mängder av aktiviteter som tävlingar i löjligaste bilresan och flörtskola för bussresor hjälpte oss alla till sundare och smartare vanor i trafiken. Nu uppmanar vi landets alla kommuner att ta med sig tänket in i vardagen och ha en trafikantvecka året om.

Publicerad: 20 december 2013, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KollektivtrafikKlimat

Att 135 svenska kommuner medverkade i Trafikantveckan den 16-22 september är nytt rekord, vilket pekar på vilket stort intresse det finns för bättre, sundare och klimatsmartare resvanor. När vi sammanställt vad landets kommuner gjort, har vi imponerats av mångfalden: Här finns tävlingar i löjligaste bilresan, flörtskola för bussresor, omvandling av parkeringsplatser till park-platser och mycket annat som visar hur kreativt och spännande det är att utmana onödig bilism.

Populärast av alla aktiviteter var sparsam körning-tävlingen; hela 47 kommuner hade simulatorer där man lär sig köra effektivare. 23 kommuner genomförde klimatmatchen, där idrottslag tävlar i att minska koldioxidutsläppen från sina resor till träningar och matcher. Nästan lika många har haft olika former av cykelaktiviteter, som att skapa cykelvänliga arbetsplatser och att utarbeta cykelplaner, och på 18 ställen har det varit utställningar av alternativa fordon.

Att aktiviteterna haft effekt visas bland annat av att 78 procent av de som deltagit i klimatmatchen anger att de inspirerats att resa klimatsmartare till och från idrottsevenemang. Totalt sett beräknas trafikantveckans olika aktiviteter ha minskat trafikens klimatpåverkan med 1 607 ton koldioxid årligen, motsvarande att helt ta bort över 500 bilar från landets vägar. Samtidigt har vi fått renare innerstadsluft och minskat buller – och hushållens ekonomi har förbättrats genom minskad bränsleförbrukning.

Trafikantveckans genomslagskraft är stor, vilket i år visas av 453 direkta pressklipp och ett totalt pressvärde på 13,5 miljoner kronor med gängse beräkningsmetod. Genomslaget i form av antalet deltagare har varierat kraftigt, med exempel både på ensamma själar i hällregnet och överfulla lokaler. Framgångsfaktorer handlar bland annat om att ha tävlingsmoment, att göra klimatfrågan här och nu och att engagera kändisar.

Under Trafikantveckan har tusentals människor engagerats, fått ny information och testat nya lösningar för hållbar trafik. Men nu gäller det att omvandla detta i långsiktigt förändrade beteenden – annars är ju effekten ganska liten. Vi riktar tre uppmaningar till landets kommuner inför 2014:

Informera. Den som behöver friska upp minnet eller hitta mer information om det man upplevt under Trafikantveckan ska lätt hitta det på kommunens webb, i kommunhuset eller hos energirådgivaren. Kommuner som inte medverkade bör göra samma sak.
Underlätta. Att till exempel visa upp elcyklar är till liten nytta om cykelvägarna inte hänger ihop, snöröjs sist eller saknar ordentlig belysning. Ta fram en cykelplan, och gör på samma sätt för Trafikantveckans övriga aktiviteter.
Lev som ni lär. Alltför få kommuner har systematiskt utbildat personalen i sparsam körning, vilket betyder att onödigt mycket skattemedel går till kommunens bränslenota. Många kommuner har för många bilar i sin fordonsflotta – byt till cyklar, kollektivtrafikkort och mer distansarbete.

Medborgaren själv har förstås också del i att göra varje vecka till trafikantvecka, i hela landet. Se över dina vanor, och byt ut de som är sämst för din hälsa, stadens miljö och världens klimat.

Anders Drougge, ordförande Cykelfrämjandet

Martin Prieto Beaulieu, Gröna Bilister

Sara-Linnéa Östervall, Energikontoren Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KollektivtrafikKlimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev