Hållbarhet
Fler kommuner vill utlysa klimatnödläge
Publicerad: 18 september 2020, 05:35
Översvämningar kan bli vanligare när havsnivåerna höjs på grund av klimatförändringarna.
Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån
Politikerna i Malmö och Lund har slagit fast att det råder klimatnödläge. Växjös oppositionsråd Malin Lauber (S) vill att hennes hemkommun ska göra samma sak. ”På lokal och regional nivå måste vi ta oss an klimatkrisen med samma beslutsamhet som vi hanterat coronapandemin”, anser hon.
Nils Seye Larsen. Foto: Edel Puntonet
Frågan om klimatnödläge har kommit upp på den politiska dagordningen i åtskilliga svenska kommuner. Både genom medborgarförslag och motioner. I Umeå funderar de förtroendevalda över vad ett sådant ställningstagande kan innebära i praktiken.
– Om vi utlyser klimatnödläge ska vi fylla ordet med ett innehåll lokalt, säger Nils Seye Larsen (MP), ordförande i Umeå kommuns hållbarhetsutskott.
– För att utreda den saken har vi beställt ett tjänstemannautlåtande till oktober i år.
Förra hösten gjorde Stockholm och 95 andra storstäder i världen ett gemensamt uttalande om att vi befinner oss i ett globalt klimatnödläge. I vintras antog EU-parlamentet en deklaration med samma innebörd. Miljöorganisationer fortsätter att driva frågan. De anser att kommuner och lokala myndigheter kan gå före och spela en avgörande roll för att nå en global krislösning för klimatet.
Ärendet kom upp på Lundapolitikernas bord i december år 2019 genom ett medborgarförslag från 361 klimatnätverkande kommunbor. Vid avgörandet i kommunstyrelsen röstade en majoritet av ledamöterna ja. Bara Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna sa nej. Därmed blev Lund första svenska kommun efter Stockholm att erkänna att ett klimatnödläge råder.
Inga-Kerstin Eriksson. Foto: Martin Olson
– För oss innebär detta en stark signal till våra förvaltningar och kommuninvånare att vi ser mycket allvarligt på klimatkrisen, säger kommunalrådet Inga-Kerstin Eriksson (C).
I Lund efterlyste Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Feministisk initiativ konsekvenser. Insikten om nödläget borde innebära en ny utgångspunkt vid revideringen av det lokala hållbarhetsprogrammet, ansåg dessa partier. Deras tilläggsförslag röstades ned av övriga partier.
– Vi har redan väl fungerande arbetsmetoder, dokumentation och uppföljning för vårt klimatarbete, säger Inga-Kerstin Eriksson.
– Mellan 1990 och 2020 är vårt mål att minska klimatpåverkande utsläpp inom Lunds kommuns gränser med 50 procent. Uppföljningen som nyligen blev klar visar att vi lyckades nå detta mål redan 2018. Till år 2030 är målet en minskning med 80 procent.
Malmö kommun har också konstaterat att det råder klimatnödläge. I Kalmar har kommunstyrelsen sagt ja, och ett avgörande i fullmäktige väntas i höst. Oskarshamn, Solna, Sigtuna, Mariestad, Göteborg och Tomelilla är några av kommunerna som röstat nej, sedan deras utredande tjänstemän kommit fram till att nödlägesbegreppet är problematiskt.
– Risken är att vi flyttar fokus bort från det långsiktiga arbete i klimatfrågan som vi har påbörjat, säger Tomelillas hållbarhetsstrateg Ida Abrahamsson.
Bo Leinerdal. Foto: Vänsterpartiet
Bo Leinerdal i Järfälla är en av många vänsterpartister som föreslagit att klimatnödläge ska utlysas.
– Det skulle ge oss politiker något att förhålla oss till, på samma sätt som vi ska beakta barnperspektivet vid alla våra beslut, säger han.
– Om vi politiskt slagit fast att klimatnödläge råder skulle vi få svårare att godkänna fler parkeringsytor vid våra köpcentrum och nya bostadsområden långt från kollektivtrafikstråken.
Malin Lauber. Foto: Tajma Sisic
Järfälla har sagt nej till Bo Leinerdals förslag. Växjö har intagit samma ståndpunkt. Oppositionsrådet Malin Lauber (S) har tidigare funderat över vad det ska tjäna till att erkänna klimatnödläge. Nu är hon starkt övertygad att det skulle vara betydelsefullt.
– Under coronapandemin har jag upplevt vad det kan innebära att kraftsamla. Representanter från vårt läns kommuner, regionen, länsstyrelsen, försvarsmakten, trafikverket, polisen, SOS Alarm med flera har arbetat tillsammans mot smittan på ett framgångsrikt sätt.
Hon anser att ett liknande myndighetsövergripande samarbete krävs för att komma till rätta med klimatkrisen.
– Att utlysa nödläge ger en tydlig signal om det allvarliga läget och att politiken måste ta ansvar, säger Malin Lauber.
I sommar har hon skrivit en motion om att Växjö kommun ska ta upp frågan på nytt.
Däremot har Malin Höglund, ledande företrädare för moderaterna i Mora, inte låtit sig övertygas.
– Att erkänna en sådan här sak kan jag tycka snarare är en nationell fråga än något som en enskild kommun ska ta ställning till, säger hon.
I somras röstade Mora kommun ned klimatnödlägesförslaget.
Fredrik Loberg