söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Fi: Konservativ smocka mot jämställdheten

Om de övriga politiska partierna i riksdagen menar allvar med sitt jämställdhetsengagemang borde de stoppa nedläggningen av Jämställdhetsmyndigheten. Sveriges framgångsrika jämställdhetsarbete får inte kidnappas av konservativa krafter i M och KD som vill vrida tiden tillbaka.

Publicerad: 14 december 2018, 08:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jämställdhetsmyndigheten i Angered hotas av nedläggning.

Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

JämställdhetMyndigheterModeraternaKristdemokraternaHedersvåldBudget 2019

Kristdemokraterna och Moderaterna visar nu sitt rätta ansikte när det gäller synen på jämställdhet. En av deras viktigaste prioriteringar i budgeten är att genast lägga ned den nya Jämställdhetsmyndigheten. En myndighet som har väckt internationell uppmärksamhet och byggt vidare på Sveriges goda rykte som ett av världens mest jämställda länder.

En myndighet med uppdrag att sprida goda exempel på hur vi motverkar hedersrelaterat våld och förtryck och motverkar mäns våld mot kvinnor och barn. En myndighet som skulle säkerställa att arbetet mot sexuella trakasserier, vars utbreddhet och fruktansvärda konsekvenser för flickor och kvinnor vi har blivit smärtsamt påminda om genom upproret #metoo, skulle bli effektivt och leda till faktiskt förändring. Detta viktiga arbete vill Moderaterna och Kristdemokraterna genast avveckla.

Det är en skam att Moderaterna och Kristdemokraterna vill rasera Sveriges framgångsrika jämställdhetsarbete som har haft så stor betydelse för vår välfärd, kvinnors frihet och hela samhällets positiva utveckling de senaste decennierna. En utveckling som många andra demokratiska länder beundrar.

Sverige behöver utveckla och bygga vidare på sitt framgångsrika jämställdhetsarbete, i stället för att nedmontera. Och det är just det som Jämställdhetsmyndigheten har fått i uppgift att göra. Den tillkom efter en gedigen utredning som visade att jämställdhetsarbetet behövde mindre enskilda insatser och mer långsiktigt arbete för att åstadkomma effektiva resultat.

Jämställdhetsmyndigheten fick i uppdrag att samordna arbetet mot människohandel, ett växande problem, sprida positiva exempel på förebyggande insatser mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck samt bidra till ett sammanhållet och effektivt jämställdhetsarbete. Exempelvis genom att samla beprövad erfarenhet och se till att den kommer alla myndigheter till del. Utan denna samordnande funktion och expertis riskerar jämställdhetsarbetet att återgå till spridda insatser utan ordentlig uppföljning eller kunskapsbaserade metoder.

Moderaterna och Kristdemokraterna menar att det inte behövs en myndighet för att bedriva jämställdhetsarbete, men sanningen är att beslutet är rent ideologiskt. I valrörelsen gjorde Ebba Bush Thoor (KD) sitt bästa för att smutskasta genuspedagogik i förskolan genom att kalla det för ”genusflum” och sprida vanföreställningar om att det handlar om att rycka dockor ur händerna på flickorna. Forskningen visar tvärt om att genuspedagogik har positiva effekter när det gäller att motverka mäns våld mot kvinnor.

Vi vill inte låta konservativa krafter sätta stopp för jämställdhetsutvecklingen. Nu är det upp till de politiska partier som säger sig stå upp för individuella fri- och rättigheter att visa var de står. Det finns fortfarande en chans att stoppa en nedläggning av Jämställdhetsmyndigheten när detaljerna i budgeten ska beslutas om nästa vecka.

Om de övriga politiska partierna i riksdagen menar allvar med sitt jämställdhetsengagemang borde de stoppa nedläggningen av Jämställdhetsmyndigheten. Sveriges framgångsrika jämställdhetsarbete får inte kidnappas av konservativa krafter som vill vrida tiden tillbaka.

Sissela Nordling Blanco, gruppledare Fi Stockholm.

Anna Rantala Bonnier, vice gruppledare Feministiskt initiativ Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev