måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Feminister - ta upp kampen mot radikaliseringen

Radikaliseringen av förorter som Husby och Rinkeby måste tas på stort allvar. Alla goda krafter som tror på det öppna samhället måste tillsammans bekämpa den religiösa fundamentalism som hotar vårt sekulära samhälle. Som ordförande för Sveriges liberalfeministiska kvinnoförbund uppmanar jag övriga kvinnoförbund att komma ut ur skuggan.

Publicerad: 2 juni 2015, 08:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kom ut ur skuggan och kämpa mot radikaliseringen! uppmanar Gulan Avci kvinnoförbunden.


Ämnen i artikeln:

FörorterFörortens radikaliseringJämlikhetJämställdhetFeminismReligion

”Jag funderar på att efter trettio år i Sverige på nytt söka asyl här”. Så inleder feministen och kvinnorättsaktivisten Zeliha Dagli sin debattartikel på Aftonbladet.

Dagli och många andra kvinnor har fått nog. De är oroade över utvecklingen i sitt eget bostadsområde i Stockholmsförorten Husby. Deras rörelsefrihet inskränks av fördömande män av ”skäggiga skuggor”, vilket skrämmer henne, skriver hon.

Den islamistiska religiösa fundamentalismen som växer sig allt starkare i Husby och andra invandrartäta förorter begränsar kvinnors och flickors frihet. Det finns barn som föds och växer upp med föräldrar som har en stark religiös tro. Barnen fostras in i traditionella värderingar som inte passar in i det moderna och sekulära samhället. Pojkar och flickor får olika uppfostran. Bland många familjer uppstår allvarliga konflikter när barnen blir äldre. Främst handlar det om döttrars vilja till frihet som kolliderar med familjens starka krav på kontroll.

Fadime Sahindal och Pela Atroshis tragiska öden är tydliga exempel på krockar mellan det nya och gamla landets syn på individens frihet och hederskulturens tänkande.

Radikaliseringen av vissa förorter måste tas på stort allvar. Alla goda krafter som tror på det öppna samhället måste tillsammans bekämpa religiös fundamentalism som utgör ett hot mot hela vårt sekulära samhälle.

LÄS MER: Kyskhetsnorm och sexism får inte styra i badhusen 
LÄS MER: Religiöst hat mot kvinnor måste tåla granskning

I grannförorten Rinkeby går så kallade sedlighetspoliser runt bland bostadskvarter och centrum och uppmanar små flickor att bära slöja. De stoppar tjejer för att de har fel klädsel eller vistas utomhus ensamma. Kvinnor vågar inte gå in på kaféerna av rädsla för ifrågasättande blickar.

Vi skulle aldrig acceptera att svenska kvinnor och flickor hölls som gisslan och fick sina friheter inskränkta. Varför tillåter vi det ske i Husby, Rinkeby och andra förorter?

Demokrati och mänskliga fri- och rättigheter ska alltid överordnas religion, kultur och traditioner. Svensk lag ska gälla alla som bor i Sverige. När medborgare riskerar fara illa har samhället skyldighet att agera för att skydda dem. Det har ofta varit tyst i debatten kring hur vissa grupper missbrukar det öppna samhällets spelregler. Rädslan att bli kallad rasist har bidragit till en tystnadens kultur och många politiker har hemfallit åt kulturrelativismen och därmed bidragit till att förstärka kvinnoförtryck.

Zeliha Dagli är modig som vågar skriva om sin situation och utvecklingen i Husby. Men hon är ensam i sin kamp. Den religiösa fundamentalismen har stärkt sitt grepp över många svenska förorter. Nu vill Dagli flytta för att hon inte känner att hon har någon framtid i Husby.

Sverige är ett sekulärt land och staten och kyrkan är åtskilda sedan länge. Religion är en privat angelägenhet men alla har rätt att utöva sin tro. Det är bra men vi måste börja diskutera religionsfrihetens tolkningar. När religiösa fundamentalister tar sig rätten att tolka religionsfriheten utifrån ett kvinnoförtryckande synsätt har de bidragit till att sätta religionsfriheten ur spel.

Liberala Kvinnor kämpar för alla individers rättigheter. Vi värnar öppenheten och mångfalden. Men vi är också tydliga med att öppenheten har ett pris. Fler behöver bryta tystnaden och ta kampen mot de som vill montera ner vårt sekulära samhälle.

Som ordförande för Sveriges liberalfeministiska kvinnoförbund uppmanar jag övriga kvinnoförbund att komma ut ur skuggan. Vi måste tillsammans agera för att bekämpa de krafter som vill införa medeltida parallellsystem som fråntar kvinnor och flickor deras grundläggande rättigheter. Gör vi inte det kommer fler falla offer för islamisternas brutala kvinnosyn.

Gulan Avci, ledamot kommunfullmäktige Stockholms stad och ordförande Liberala kvinnor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev