Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Fem partier sänker regeringens förslag om ändrat kommunalt veto

Publicerad: 22 april 2022, 13:50

”Dålig politik”, skriver Sverigedemokraterna i en riksdagsmotion om regeringens vindkraftspaket.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Regeringen vill förändra det kommunala vetot mot vindkraft – nu sänker en riksdagsmajoritet propositionen. Förslaget riskerar att leda till att fler kommuner säger nej, hävdar Centerpartiet.

Ämnen i artikeln:

VindkraftEnergiEnergipolitikKlimatSenaste nytt

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Striden om svensk vindkraft fortsätter. Regeringen vill snabba på utbyggnaden men sinkas kraftigt av att allt fler kommuner använder veto för att stoppa etableringar. Regeringen föreslår därför i propositionen ”Tidigt kommunalt ställningstagande till vindkraft” att vetot förändras och måste användas tidigare i processen jämfört med i dag. En riksdagsmajoritet – M, L, C, KD och SD – yrkar i motioner nu att riksdagen ska avslå förslaget.

Centerpartiet vill också göra om vetot så ett nej kommer tidigare i processen. Men avvisar regeringens paket eftersom det saknar nya ersättningsformer till markägare och till närboende. ”Nuvarande förslag kommer bara leda till att vindkraftsprojekt får nej tidigare, inte att det blir fler ja”, skriver partiet i sin motion.

LÄS MER: Vindkraften infekterar Söderhamn – politiker hatas och hånas

Kristdemokraterna resonerar snarlikt. Partiets energipolitiska talesperson Camilla Brodin säger till nättidningen Altinget att regeringen först måste redovisa hur kommuner och fastighetsägare bättre ska kompenseras vid etablering av vindkraft. Därefter kan vetot diskuteras.

 – Regeringen gör saker i fel ordning. Det handlar ju inte bara om att processen ska gå snabbare, utan att fler ska säga ja. Nu kommer fler säga nej, just för att det blir så oförutsägbart vad det är som gäller, säger hon till tidningen.

LÄS MER: Kommuner tar till vetot för att stoppa vindkraft - ”En del av självstyret”

Moderaterna vill – precis som regeringen – göra tillståndsprocesserna effektivare och mer förutsägbara. Men partiet anser bland annat att förslagen leder till större risk och osäkerhet för kommunerna.

Sverigedemokraterna hävdar att regeringens paket alltför ensidigt gynnar vindkraft och samtidigt begränsar kommuners möjlighet att säga nej till etablering: ”Att ge ett energislag en särställning på det sätt som föreslås är anmärkningsvärt dålig politik”, skriver partiet.

Branschföreningen Svensk Vindenergi tycker att det är olyckligt och överraskande att partierna tänker rösta ner propositionen. 

”Dagens elanvändning på 140 terawattimmar väntas bli dubbelt så stor redan inom 20 år. Det finns inte tid för politiska positioneringar och låsningar. Nu krävs lösningar och politisk handlingskraft”, säger vd Daniel Badman i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Ingen vill bygga vindkraft på land i Skåne – trots elbrist

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev