fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Energieffektivisering måste vara syftet

För att kunna ställa om till hållbar energi behöver vi tänka enligt EU-kommissionens princip ”energieffektivisering först”, slutreplikerar Mats Björs, Johanna Sandahl och Pernilla Winnhed.

Publicerad: 23 maj 2018, 08:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lokalproducerad, förnybar energi är central för energiomställningen.

Foto: MostPhotos


Ämnen i artikeln:

KlimatByggreglerBostäderEnergieffektiviseringEnergipolitik

SLUTREPLIK Häromdagen skrev Svenska Kyl & Värmepumpsföreningens vd Per Jonasson en replik på vår debattartikel om att Boverkets förslag till nya byggregler missar klimat- och energimålen. Han menar att vår kritik bottnar i en ovilja att acceptera att vi kan nå samma mål på olika sätt, och att värmepumpar kommer att vara en nödvändig del i ambitionerna att gå från nära-nollenergihus till plusenergihus.

Vi vill vara tydliga med att Jonassons visioner om plusenergihus inte är någonting som vi argumenterar emot. Vår kritik handlar om att Boverket vill ge incitament att räkna bort egenproducerad energi på bekostnad av energieffektivisering, när vi i själva verket måste göra båda delarna. Lokalproducerad, förnybar energi är central för energiomställningen. Men vi menar att styrmedel och incitament kring det inte hör hemma i byggregler.

Vår kritik handlar också om att konsekvenserna av Boverkets förslag blir att två identiska byggnader kan räknas som olika energieffektiva, beroende på uppvärmningssystem. Det riskerar att låsa in byggnadsbeståndet i ett större energibehov än nödvändigt, vilket fördröjer energiomställningen.

För att kunna ställa om till hållbar energi behöver vi tänka enligt EU-kommissionens princip ”energieffektivisering först”. Sveriges energieffektiviseringsmål till 2030 vittnar om att våra politiker har förstått att den sparade kilowattimmen är viktig. Det är också viktigt att använda rätt energi på rätt plats, så att vi får ut så mycket som möjligt.

Vilken kapacitet och vilka behov som finns i vårt framtida, förnybara energisystem är svårt att förutspå. Därför menar vi att det absolut mest framtidssäkra huset är det som har ett minimalt energibehov, och då är klimatskalet avgörande. Ju mindre energi våra byggnader använder, desto mer förnybar energi finns tillgänglig till andra sektorer. Men då måste byggreglerna skärpas för att snabbt minska byggnaders faktiska energibehov.

Mats Björs, vd Swedisol

Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen

Pernilla Winnhed, vd Energiföretagen Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev