Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

En röst på SD är en röst för kvinnors ofrihet

SD-förslaget om att slippa kursmomentet om abort på barnmorskeutbildningen är djupt antifeministiskt och hotar kvinnors rätt över sin egen kropp, skriver Gulan Avci (L).

Publicerad: 5 september 2018, 13:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Syna SD:s antifeministiska jämställdhetspolitik, manar Gulan Avci (L).


Ämnen i artikeln:

JämställdhetSverigedemokraternaBarnmorskor

I måndags gick Carina Ståhl Herrstedt, ordförande i Sverigedemokraternas kvinnoförbund och en av SD:s mest tongivande kvinnliga riksdagsledamöter, ut med förslaget att man ska kunna välja bort kursmoment om abort på barnmorskeutbildningen. Det är ett djupt antifeministiskt förslag som hotar kvinnors rätt över sin egen kropp.

Den här valrörelsen kännetecknas av att kvinnors rättigheter är utmanade på ett sätt som vi inte har sett på väldigt länge. Det är oerhört oroväckande och en signal om att vi måste ta kampen för de rättigheter som vi idag tar för givna!

Kvinnors rättigheter är ett av Sverigedemokraternas viktigaste argument för en skärpt invandring. Invandringen är ett hot mot svenska kvinnor eftersom asylsökande har en helt annan kvinnosyn än vad vi svenskar har. Samtidigt har Sverigedemokraterna, Sveriges i särklass mest antifeministiska politik. De vill sänka abortgränsen, återinföra sambeskattning, införa samvetsfrihet i vården, rulla tillbaka pappamånaderna, återinföra och fördubbla vårdnadsbidraget och nu alltså göra utbildningsmomenten om abort frivilliga.

Det är anmärkningsvärt att det parti som mest säger sig värna om svenska värderingar nu är beredd att börja montera ned den viktigaste svenska värderingen vi har, att vara stolta över: den svenska jämställdheten. För mig visar det vilken tunn fernissa Sverigedemokraternas politik har. Kvinnors rättigheter är bara intressanta när de tjänar Sverigedemokraterna egna syften.

Det är också viktigt att uppmärksamma hur Sverigedemokraterna med sitt förslag gör gemensam sak med islamisterna. Under den gångna mandatperioden har jag skrivit många artiklar om hur vi måste kämpa mot separata badtider, könsuppdelade idrottslektioner eller föräldrars önskan att barnen ska kunna välja bort sexualundervisningen på grund av religiösa skäl. Precis som islamisterna tycker nu Sverigedemokraterna att kvinnor ska undantas från undervisningsmoment på grund av religiösa skäl. Den enda skillnaden är att det handlar om kristendom istället för islam.

Förslaget från Sverigedemokraternas kvinnoförbund är helt förkastligt. Utbildning är inte ett smörgårdsbord där man kan välja det som passar. Det gäller i grundskolan liksom på universitetet. Du inte kan välja bort idrottslektionen i årskurs 8 och du kan inte välja bort den delen i utbildningen som handlar om abort. Religionsfriheten är aldrig en godtagbar ursäkt för att slippa vissa undervisningsmoment. Det gäller för alla religioner.

Jämställdhet har aldrig kommit utan politiska reformer. Det är reformer som bl.a. den allmänna rösträtten, föräldraförsäkringen, rätt till preventivmedel, rätt till abort som har gjort att kvinnor idag kan bestämma över sin egen kropp och har möjlighet att tjäna egna pengar. Om vi börjar rulla tillbaka de reformerna kommer också kvinnors frihet och rättigheter i Sverige att inskränkas.

Kampen för kvinnors rättigheter har pågått i Sverige i över 100 år. Den som trodde att den kampen var över har misstagit sig. Varje ny generation måste erövra feminismen, annars riskerar vi att förlora de rättigheter som vi har idag. Men vi är många som tillsammans kommer att ta den kampen!

Länge har fokus varit riktat mot Sverigedemokraternas migrationspolitik vilket gjort att man har missat att syna deras antifeministiska jämställdhetspolitik. Men än är det inte för sent. På söndag går vi till val. Alla kvinnor som funderar på att rösta på SD ska vara medvetna om att röstar man på SD så röstar man också bort sin egen frihet.

Gulan Avci, ordförande Liberala Kvinnor och riksdagskandidat (L) Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev